fbpx
Društvo Ekologija Info Vesti

Projekat “O-DVA-JA-MO” startuje i na Zlatiboru

Opština Čajetina nastavlja primenu Projekta odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO” koji je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz podršku Evropske Unije i Kraljevine Švedske. Tim povodom je u četvrtak 18. maja u Kulturnom centru Zlatibor Komunalno javno preduzeće „Zlatibor“ Čajetina organizovalo svečani događaj kao uvod u predstojeće aktivnosti koje će KJP, kao glavni nosilac projekta, realizovati u narednom periodu u naseljenom mestu Zlatibor, uz poruku: ‘’Brzo i lako – na Zlatiboru sad odvaja svako’’.

U okviru ove svečanosti prisutnima su se obratili šefica Sektora za saradnju i razvoj ambasade Švedske Karin Mekdonald, predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, kao i rukovodilac komunalne službe KJP “Zlatibor” Vera Blagojević.

O značaju sprovođenja projekta i novinama koje nas očekuju usled uvođenja novog sistema za sakupljanje komunalnog otpada, sa akcentom na primarnu selekciju otpada na mestu nastanka, govorila je Vera Blagojević. Ona je istakla da je potrebna podrška svih građana kako bi ovaj projekat bio uspešan i parolom „Brzo i lako sad odvaja svako!“ pozvala da se svi pridruže zajedničkim aktivnostima u primarnoj
separaciji otpada.

Počasna gošća Karin Mekdonald iz ambasade Švedske naglasila je da je Čajetina primer dobre prakse kako se upravlja otpadom, izrazivši uverenje da će ovaj projekat doživeti uspeh i na teritoriji naseljenog mesta Zlatibor.

Prepoznavajući značaj i važnost očuvanja životne sredine, nemerljivu podršku u realizaciji ovog projekta pruža lokalna samouprava. U ime domaćina, predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović pozdravio je prisutne i goste, istakavši da je ovo jedan od ključnih koraka u oblasti zaštite životne sredine i da se zajedničkim delovanjem može doći do velikog cilja – da opština Čajetina postane jedna od prvih ekoloških opština u Srbiji.

Nakon obraćanja, ceremonijalnim ubacivanjem otpada (flaša) u nove kante, govornici su zvanično obeležili početak Projekta odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO” na teritoriji naseljenog mesta Zlatibora.

Doprinos pratećim aktivnostima današnjeg svečanog događaja priredili su učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Čajetine i OŠ „Dimitrije Tucović“ Čajetina. Oni su čitali svoje radove nagrađene na literarnom konkursu u okviru međunarodnog programa Eko škole. U programu su učestvovali i mališani iz vrtića “Narcis”. Današnji program uveličan je himnom “Cirkularne ekonomije” koju su pripremili članovi ekološke sekcije OŠ „Dimitrije Tucović“.

Projekat „O-DVA-JA-MO” se sprovodi u četiri regiona za upravljanje otpadom, koji obuhvataju ukupno 17 gradova i opština u Srbiji, među kojima je i opština Čajetina (kao deo regiona Duboko). Kroz ovaj projekat opštini Čajetina je obezbeđeno: 5.936 plavih kanti od 240 litara za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, 40 žutih kontenjera zapremine 1,1 metar kubni za sakupljanje stakla, auto-smećara kapaciteta 16 metara kubnih, kao i pomoć u sprovođenju kampanje informisanja građana o primarnoj selekciji otpada.

Implementacijom projekta opština Čajetina, kao i ostali gradovi i opštine koji su njime obuhvaćene, značajno će poboljšati postojeći sistem upravljanja otpadom i unaprediti stanje životne sredine.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930