fbpx
Biznis Društvo Obrazovanje Vesti

Radionica za novinare o javnim finansijama

U Užicu je u petak, 11.oktobra održana radionica za novinare u okviru projekta “Jačanje kapaciteta novinara za izveštavanje o javnim finansijama lokalnih samouprava”. Ovaj projekat realizuje Istraživačko-izdavački centar Demostat uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Ilustracija

Trening su vodili Dragan Vujadinović i Dragan Dobrašinović, eksperti finansijske struke, dobri poznavaoci lokalne uprave sa iskustvom u ekonomskom novinarstvu dok je moderator bio novinar Svetozar Raković. Na seminaru su između ostalih učestvovali i novinari TV5, zlatiborpress.rs, zlatibor.tv…

Ovom prilikom se govorilo o iskustvima medija u izveštavanju o finansijama lokalnih samouprava, javnosti u radu i pravima građana u ovoj oblasti. Predavači su posebnu pažnju posvetili pitanju javnih nabavki, javno-privatnom partnerstvu i primerima iz prakse.

Novinari su diskusiji govorili o problemu u pristupu podataka finasijske prirode i da se odluke o budžetu uglavnom dobijaju u pdf formatu ili u pisanoj formi što otežava pretragu. Za novinare posebnu teškoću predstavlja i činjenica da je finansijska dokumentacija obimna dok su rokovi za objavljivanje tekstova kratki tako da nedostaje vremena za podrobnu analizu.

Dragan Dobrašinović, direktor Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava je ovom prilikom istakao da važno izveštavati o javnim finansijama u kontinuitetu kako bi lokalna zajednica imala što više informacija o sredstvima kojima lokalne samouprave raspolažu i kako se lokalni resursi koriste.

Dragan Vujadinović, nekadašnji predsednik opštine Kosjerić, a sada kolumnista lista Danas je govoreći o rashodima i prihodima lokalnih samouprava istakao da su ti prihodi mali i da lokalne samouprave zavise od transfera iz republičkog budžeta i da opštine moraju da rade kako bi povećale sopstvene prihode.

Kada je pitanje učešće građana u odlučivanju o budžetu predavači su istakli primer grada Šapca gde se na referendumu odlučuju o lokalnim prioritetima.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031