fbpx
Globalno Vesti

Rusija priznala Lugansk i Donjeck

Predsednik Rusije Vladimir Putin večeras je potpisao dokument kojim je Moskva priznala nezavisnost otcepljenih ukrajinskih teritorija Lugansk i Donjeck. Putin je dogovor o prijateljstvu potpisao u Kremlju sa Denisom Pušilinom (rukovodi DNR) i Leonidom Pasečnikom (rukovodi LNR).

Ukazom o priznavanju nezavisnosti separatističkih Donjecke i Luganjske Narodne Republike, predsednik Rusije Vladimir Putin je naredio Ministarstvu odbrane da pošalje ruske oružane snage na teritoriju DNR i LNR zarad “održavanja mira”, stoji u tekstu ukaza objavljenom na portalu pravnih dokumenata.

Putin je pre toga u direktnom televizijskom obraćanju obrazložio svoju odluku rekavši da je modernu Ukrajinu stvorila Rusija i da bi Ukrajina mogla da služi kao uporište NATO za napad na Rusiju.

Na vest o priznanju Luganska i Donjecka su reagovali predstavnici EU koji su istakli da je ovo kršenje međunarodnog prava, sporazuma iz Minska i teritorijalnog integriteta Ukrajine. EU će sa partnerima reagovati jedinstveno, odlučno i solidarno sa Ukrajinom. Odluku predsednika Putina su osudili britanski premijer Džonson, nemački kancelar Šolc, kao i ostale evropske države. EU je večeras donela odluku da pomogne Ukrajinu sa 1,2 milijarde evra.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031