fbpx
Globalno Vesti

Ruske trupe zauzele nuklearku u Zaporožju

Borbe u Ukrajini ulaze u deveti dan. U toku protekle noći svet je sa zebnjom pratio borbe oko grada Energodara u Zaporožju gde se nalazi najveća ukrajinska nuklearna elektrana. Svetski mediji su jutros preneli vest da je tokom borbi jedna od zgrada u ovom kompleksu pogođena i da je izbio požar.

Prema informacijama koje je objavio BBC, nuklearni reaktori su isključeni i elektrana je bezbedna, tako da ne postoji mogućnost novog Černobilja. Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi je ovim povodom dao izjavu za medije u kojoj se kaže:

“Tokom noći jedan projektil je pogodio zgradu u okviru ovog kompleksa. Pogođena zgrada nije deo reaktorskog postrojenja. Ovo je izazvalo lokalni požar koji je ugasila lokalna vatrogasna brigada.  Bezbedonosni sistemi u elektrani nisu oštećeni u napadu. Nije bilo curenja radioaktivnog materijala.

Nuklearna elektrana u Energodaru je najveća nuklearna elektrana u Evropi a spada među deset najvećih u svetu. Ova elektrana ima šest nuklerarnih reaktora i ima maksimalnu snagu od 5.700 MWe. Prvi reaktor je počeo sa radom 1985.godine a poslenji šesti je počeo sa radom 1995.godine. Ova elektrana obezbeđuje oko petine potrebne električne energije u Ukrajini.

Izvor: Wikipedia

Na ostalim frontovima se i dalje vode teške borbe. Ukrajinske vlasti su objavile podatak da je od početka sukoba do danas uništen 251 tenk, 939 oklopnih transportera, 105 artiljerijskih oruđa, 50 višecevnih raketnih bacača, 33 aviona, 37 helikoptera, 404 motorna vozila kao i 60 autocisterni. Po ukrajinskim podacima ruske trupe imaju više od 9.000 vojnika izbačenih iz stroja.

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo podatke o uništenim ciljevima u Ukrajini. Po ovim podacima od početka operacija je uništeno 1.812 ciljeva u Ukrajini, uključujući 65 komandnih centara, 59 radarski stanica. Ruske trupe su oborile 13 ukrajinskih aviona i 54 drona, a još 49 aviona je uništeno na zemlji. Pored aviona ruske jedinice su uništile 635 tenkova i oklopnih vozila, 67 višecevnih lansera raketa, 252 artiljerijska oruđa i 442 vojna vozila.

Glavni cilj poslednjih operacija je opkoljavanje Kijeva. Ukrajinske vlasti tvrde da su ruske jedinice oslabljene stalnim borbama i da se očekuju dodatna pojačanja. Glavnina ruskih snaga koje su dolazile sa severa sada je stigla do grada Makariva zapadno od Kijeva. Prethodnog dana ruske trupe su se povukle sa aerodroma Hostomel. Ruske trupe koje napreduju levom obalom Dnjepra su stigle do Ostera, u nameri da nastave napad na grad Brovari istočno od Kijeva.

Na Harkovskom ratištu se nastavlja okruživanje ovog grada, dok je luka Mariupolj već opkoljena. Pošto su zauzele Herson, ruske trupe su nastavile nastupanje ka gradu Mikolajevu koji je nekih 60 km udaljen od Hersona.

BBC je objavio podatak da je tokom bombardovanja naselja u Černihovu u četvrtak nastradalo 47 ljudi. U gradu je od početka sukoba prijavljeno 94 požara a nastralao je 148 ljudi.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829