fbpx
Globalno Vesti

Sazvana vanredna sednica Generalne skupštine UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sazvao je za ponedeljak vanrednu sednicu Generalne skupštine na kojoj će se razgovarati o ruskoj invaziji na Ukrajinu, dok zapadni saveznici pojačavaju diplomatsku kampanju za izolaciju Moskve.

Na sednici Saveta bezbednost glasanje je bilo proceduralno, tako da Rusija nije mogla da stavi veto. Odluka o sazivanju sednice Generalne skupštine doneta je sa 11 glasova za. Ovu odluku su podržali SAD, Velika Britanija, Francuska, Albanija, Brazil, Gabon, Gana, Irska, Kenija, Meksiko i Norveška. Rusija je glasala protiv, dok su Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili suzdržani.

Vanredna sednica Generane skupštine UN je sazvana pošto se u Savetu bezbednosti nije mogla usvojiti rezolucija kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu zbog veta stalne članice.

Poslednji put je Specijalna sednica Generalne skupštine sazvana 1982.godine vezano za situaciju na Bliskom istoku i sukobu Sirije i Izraela. Treba pomenuti da je 1980.godine na Specijalnoj sednici Generalne skupštine osuđen napad SSSRa na Avganistan.

Sistem specijalne sednice je u praksu Ujedinjenih nacija uveden 1950.godine posle napada Francuske, Velike Britanije i Izraela na Egipat. Tom prilikom na predlog Jugoslavije je kroz rezoluciju “Ujedinjeni za mir” data mogućnost Generalnoj skupštini da u slučaju agresije i odluka koje prete miru razmatra to pitanje odmah i da se daju preporuke za kolektivno delovanje, ovo uključuje čak i mogućnost formiranja međunarodnih snaga kako bi se povratio mir i bezbednost.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829