fbpx
Info Vesti

Srbija u trodnevnoj žalosti

Povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Republici Srbiji od danas, 20. novembra, do nedelje, 22. novembra. Kako je objavio beogradski Blic, partijarh Irinej će najverovatnije biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save.

Milorad Dodik, član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda izrazio je saučešće svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, monaštvu, sveštenstvu i vernom narodu povodom smrti patrijarha srpskog Irineja. Premijerka Ana Brnabić uputila je telegram saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Svetom arhijerejskom sinodu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja”, navela je premijerka u telegramu.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina je ovim povodom izjavio da je Patrijarh Irinej putokaz kako se treba truditi i šta činiti za svoju pravoslavnu veru i za svoj srpski rod.

“Neka mu je  slava i hvala, večni pomen i carstvo nebesko, istakao je Stamatović, dodajući da će opština Čajetina nastaviti saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i kroz projekte kao što je, prošle godine započeti, budući naučno-obazovni kamp Hilandara na Zlatiboru.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je saučešće predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, navodi se na zvaničnoj Tviter stranici predsednika Ruske Federacije.

„Primite naše iskreno saučešće zbog nenadoknadivim gubitka, smrti njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja“, navodi se u priloženom telegramu, u kome se dodaje da je „patrijarh Irinej delima zaslužio autoritet koji ima u svojoj domovini i u inostranstvu“.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930