fbpx
Društvo Info Vesti Zdravlje

Stigle vakcine protiv gripa u Čajetinu

U Dom zdravlja u Čajetini su u ponedeljak, 9.oktobra stigle vakcine protiv gripa. Kako je krajem septembra objavljeno na internet stranici Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” ove godine je je naručeno oko 242.000 doza vakcina koje sadrže viruse gripa AH1N1, AH3N2 i B. Prema planu imunizacije Domu zdravlja u Čajetini je isporučeno 600 doza vakcina.

Sezonska trovalentna vakcina preporučuje se osobama s hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom itd. Pored navedenih, potrebno je obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost. Preporučena je primena ove vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku. U Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” su saopštili da imajući u vidu podatke dobijene posle analize pandemije gripa AH1N1 sezonska trovalentna vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje. Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2-3 nedelje posle davanja vakcine.

Iz Batuta navode i da je imajući u vidu različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama kod kojih se aplikuje, potrebno napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031