fbpx
Društvo Obrazovanje Republika Vesti

Štrajk upozorenja u školama

Prosvetni radnici u sredu 19.septembra nastavljaju sa štrajkom upozorenja pošto nije postignut dogovor sa Ministarstvom o platnim razredima. Časovi će danas u biti skraćeni na 30 minuta. Na teritoriji opštine Čajetina u štrajku su profesori Ugostiteljsko – turističke škole u Čajetini, dok osnovne škole do sada nisu štrajkovale.

Predstavnici reprezentativnih sindikata su u utorak, 18. septembra imali sastanak sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladenom Šarčevićem i ministrom državne uprave i lokalne samouprave, Brankom Ružićem na kome su pregovori započeti 13.septembra nastavljeni. Činjenica da sastanku nisu prisustvovali predstavnici ministarstva finansija za prosvetne radnike predstavlja znak da Vlada nije raspoložena za dogovor.

Na sastanku koji je održan 13.septembra, ministri su deklarativno prihvatili i delimično uvažili opravdane argumente predstavnika reprezentativnih sindikata, ali nisu prihvatili zahtev sindikata da svi prosvetni radnici sa sa sedmim stepenom stručne spreme budu u devetoj grupi, u prvom platnom razredu! Sindikalci su na jučerašnjem sastanku ponovili svoje zahteve potkrepljene argumentima zašto bi prosvetni radnici trebali da budu u devetoj platnoj grupi.

Pregovori će se nastaviti nakon dodatne analize predloga i činjenica koje su izneli predstavnici sindikata, sa mogućnošću da se u njih, pored ministra finasija, Siniše Malog, uključi i premijerka Ana Brnabić. Prosvetni radnici najavljuju da će ukoliko se dogovor ne postigne u narednih nekoliko dana 24.septembra početi svakodnevni štrajk skraćenjem časova na 30 minuta.

 

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Slika dana

Kupindo