fbpx
Biznis Vesti

Švedska vlada i SKGO pružaju podršku preduzetnicama

Usklađivanje posla i brige o porodici, rodna diskriminacija i stereotipizacija, samo su neki od izazova sa kojima se preduzetnice suočavaju. To su ujedno i neki od razloga zbog čega su žene na čelu manje od 30 odsto ukupnog broja registrovanih firmi u Srbiji. U mesecu kada se obeležava Međunarodni dan žena preduzetnica, stižu lepe vesti – Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) predviđa pakete podrške izabranim lokalnim samoupravama za unapređenje ženskog preduzetništva i povećanje zapošljavanja žena.

Reč je o projektu „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“, koji finansira Vlada Švedske. Na osnovu konkursa, dve opštine ili grada dobiće podršku pri razvijanju lokalnih strateških dokumenata i pri sprovođenju mera koje podržavaju ekonomsko osnaživanje žena.

Jelena Mihajlović Tanasijević, šefica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj SKGO, navodi da podaci potvrđuju da ženama nije lako da pokrenu sopstveni biznis, kao i da im je svaka pomoć i podrška značajna.

„Pitanje broja i položaja žena preduzetnica je značajna tema za celo društvo, jer se njihova zaposlenost i uspeh njihovog biznisa, odražavaju i na privredu cele zemlje. Verujemo da će aktivnosti predviđene ovim projektom doprineti kreiranju potpunije slike o njima i njihovim potrebama, kao i da će im biti vetar u leđa da pokrenu ili osnaže svoj biznis. Ovim projektom, želimo da doprinesemo uspostavljanju poslovne klime u kojoj svi mamo jednake mogućnosti“, istakla je Mihajlović Tanasijević i svim preduzetnicama čestitala praznik sa željom da ih već naredne godine bude više.

Podrška koju će izabrane jedinice lokalne samouprave (JLS) dobiti podrazumeva izradu analize trenutne situacije, sa podacima o broju vlasnica biznisa, njihovoj zaposlenosti i zaradama, kao i njihovim potrebama za podrškom. Zatim, za predstavnike ovih gradova i opština planirana je obuka, sa akcentom na teme rodne ravnopravnosti, ljudskih prava, inkluzivne ekonomije i smanjenju siromaštva. Izabrane JLS dobiće i podršku da uklone administrativne prepreke za preduzetnice, a ono što očekuje od njih jeste da opredele sredstva koja će biti dodeljena korisnicama putem konkursa.
Prema podacima kojima SKGO raspolaže na osnovu ankete u 32 grada i opštine, u prethodne tri godine podrška ženskom preduzetništvu kroz subvencije za samozapošljavanje realizovana je u više od 50 odsto ispitanih jedinica lokalne samouprave.

Da je potreba za ovom vrstom podrške od izuzetnog značaja za naše lokalne samouprave svedoči i činjenica da je ekonomsko osnaživanje žena prepoznato kao jedan od ciljeva nacionalnih dokumenata – Strategije zapošljavanja (2020-2026) i Akcionog plana zapošljavanja (2020-2023), kroz meru Unapređenje položaja žena na tržištu rada.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930