fbpx
Hronika Vesti

Trodnevna žalost u Srbiji

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Branko Ružić saopštio je danas da je Vlada Srbije, povodom jutrošnje tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar”, donela odluku o trodnevnoj žalosti na teritoriji čitave Srbije počevši od petka, 5. maja, zaključno sa nedeljom, 7. maja 2023.godine.

U jutrošnjoj pucnjavi u ovoj školi osmoro dece i pripadnik obezbeđenja škole izgubili su život, dok je povređeno šestoro dece i jedan nastavnik, koji su hospitalizovani.

Ružić je na vanrednoj konferenciji u Vladi Srbije, koja je počela minutom ćutanja, rekao da je nastava u poslepodnevnoj smeni danas otkazana, kao i da će nastava od sutra otpočinjati minutom ćutanja. U ime Ministarstva prosvete Republike Srbije, izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem u novijoj istoriji, rekao je on i poručio da decu roditeljima niko ne može da vrati. Ružić je saopštio da su tim psihologa i ljudi iz obrazovnog sistema pozvani kako bi se učenicima, zaposlenima i roditeljima pružila adekvatna podrška u traumatičnom periodu koji sledi.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić saopštila je da su nastavnica i jedna učenica, koje su povređene u jutrošnjoj pucnjavi, u teškom stanju i životno ugrožene. Grujičić je dodala da su dva dečaka sa povredama donjih ekstremiteta u Tiršovoj stabilno, a devojčica sa prostrelnom ranom i povredom glave je kritično jer je oštećenje veliko.

Ona je precizirala da je u Urgentnom centru zbrinuto troje dece – devojčica sa povredama trbuha koja nema povreda unutrašnjih organa i stabilno je, dečak sa povredom noge je na ortopediji, dok je još jedan dečak najteže povređen. On ima prostreljen grudni koš, vrat, kičmu i još traje operacija, dok nastavnica ima povrede karlice i ruku, ona je u sali i u životnoj je opasnosti, ukazala je ministarka.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930