fbpx
Globalno Vesti

Ukrajina odoleva ruskim napadima

Borbe u Ukrajini traju već četvrti dan. Borbe se vode na više frontova. Ruske trupe su iz pravca Krima napredovale do grada Kersona i Melitpolja, a zauleze su i Novu Kahovku. Trupe Donjecke i Luganske republike su napredovale ka Petropavlovki ali nisu uspele da zauzumu grad Šjasti.

Ukrajina – 27.2.2022 / Viewsridge – Own work, derivate of Russo-Ukraine Conflict (2014-present).svg by Rr016Missile attacks source: BNO NewsCity control sources: Cities and towns during the Russo-Ukrainian War, CC BY-SA 4.0

Trupe iz pravca Belgoroda su nastupale ka Harkovu. Ovde su se tokom noći i prepodneva vodile žestoke borbe, a prema najnovijim vestima ukrajinske jedinice su povratile kontrolu nad ovim gradom.

Na severo-istočnom ratištu ruske trupe su opkolile grad Konotop. Jedinice ruske vojske koje su bile raspoređene u Beolorusiji su prethodnih dana napredovale sa severa ka Kijevu i Černihiv.

Ukrajinske trupe su usporile napredovanje ruskih snaga ka Kijevu rušenjem mosta na reci Teteriv u bilizini Ivankiva. Po do sada objavljenim informacijama ruske trupe napreduju iz pravca aerodroma Hostomel ka centru Kijeva.

Po podacima koje su objavile ukrajinski vlasti ukrajinska vojska je uništila 27 aviona, 26 helikoptera, 146 tenkova, 706 borbenih vozila, 60 autocisterni, 4 višecevna lansera GRAD i jedan raketni sistem BUK. Ukrajinski izveštači tvrde da je ruska vojska izgubila više od 4000 vojnika do sada.

S druge strane ruski izvori tvrde da je do sada ruska vojska uništila 975 objekata vojne infrastrukture uključujući i 23 komandna centra, 223 tenka, 143 borbena vozila, 31 raketni sistem S300, Buk M-1 i Osa, 39 višecevnih raketnih lansera, 86 artiljerijskih oruđa, kao i 28 aviona na zemlji. Takođe oboreno je 8 borbenih aviona, 7 helikoptera, 11 bespilotnih letelica, kao i dve rakete tipa Tačka U.

Zapadni komentatori ističu da ruska vojska ima logističkih problema i da su ukrajinske jedinice pružile znatno jači otpor nego što je bilo očekivano. Takođe, članice EU i NATO su uvele ekonomske sankcije Rusiji koje uključuju niz mera kojima se zabranjuje poslovanje sa ruskom državom i pojedinim kompanijama. Očekuje se da će narednih dana i neke od ruskih banaka biti isključene iz SWIFT sistema plaćanja.

Članice EU i NATO pakta su pripremile humanitarnu i vojnu pomoć za Ukrajinu. Planirana je isporuka protivtenkovskih i protivavionskih raketnih sistema, kao i veće količine municije i vojne opreme. Prvi kontigent municije iz Poljske je već stigao u Ukrajinu a očekuje se isporuka i vojnog materijala iz drugih država.

Većina evropskih država je poslednjih dana zabranila ruskim avio kompanijama korišćenje vazdušnog prostora. Zabranu letova su do sada uvele Velika Britanija, Bugarska, Češka, Letonija, Estonija, Litvanija, Poljska, Slovenija, Rumunija, Severna Makedonija. Sličnu odluku su najavile i vlasti Francuske, Nemačke, Danske, Finske, Švedske, Austrije. Rusija je uzvratila zabranom za evropske kompanije tako da će preleti iz Evrope u Aziju morati da koriste alternativne rute preko Turske, Irana i Pakistana i Indije.

Rusija je ponudila pregovore u prestolnici Belorusije, Minsku, što su vlasti Ukrajine odbile tražeći da se pregovara na neutralnom terenu. Po svemu sudeći sukob između Rusije i Ukrajine će eskalirati.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930