fbpx
Globalno Vesti

Vode se borbe u Dombasu i Mariupolju

Posle povlačenja ruskih trupa iz okoline Kijeva i Černihova fokus operacija se pomerio na istočnu Ukrajinu.

Evropski i američki vojni analitičari veruju da su ruske trupe prethodnih dana dobile popunu. Analitičari su saglasni da je ruska komanda odustala od manevarskih operacija i da se sada prešlo na rat iscrpljivanjem. Veruje se da će se u narednim operacijama ruske trupe oslanjati sve više na snažnu artiljeriju kako bi se ukrajinske trupe oslabile.

Prema rasporedu trupa analitičari očekuju da će se glavne borbe voditi u Donjecku i Lugansku, dok će pomoćni pravci nastupanja biti ka Harkovu, Izjumu, Kersonu, Sumiju i Mariupolju.

Ruske raketne snage su prethodnih dana gađale ciljeve u zapadnoj Ukrajni. Pogođen je remontni zavod železnički čvor i skladišta u Lavovu. Jasno je da ovi napadi imaju za cilj da unište vojnu pomoć koju Ukrajina dobija od SAD i članica Evropske unije pre no što je dobiju jedinice na terenu.

Ukrajinska vojska pruža aktivni otpor i lokalnim kontranapadima remeti ofanzivne planove ruskih trupa. Za ovu taktiku najvažniji su sektori Harkova i Mariupolja. Jedinice u Harkovu su prethodnih dana pokrenule napad na Veliki Burluk kako bi prekinule direktni putni pravac Belgorod – Izjum. Ukoliko ukrajinske trupe budu uspešne, snabdevanje trupa kod Izjuma bi bilo otežano. Imajući ovo u vidu ruske jedinice koje su planirane za operacije kod Izjuma preusmerene su ka Harkovu.

Borbe se nastavljaju i kod Mariupolja. Ukrajinske trupe se nalaze u čeličani Azovstal. Ruske trupe su koristeći strateške bombardere Tu-22M3 i tešku artiljeriju prethodnog dana bombardovali ukrajinske položaje u ovom gradu ali bez napretka na terenu. Okosnicu ukrajinske odbrane u Mariupolju čini 36.brigada mornaričke pešadije. Dug otpor ukrajinskih jedinica u ovom gradu predstavlja sve veći problem za rusku vojsku, koja i pored ogromne premoći u tehnici i ljudstvu nije uspela da ga u potpunosti zauzme. Za Ukrajinu Mariupolj je postao simbol otpora i prkosa a garnizon u ovom gradu vezuje za sebe značajne ruske snage.

Za rusku vojsku s druge strane primarni sektor dejstava će biti Lugansk i Donjeck. Ofanzivna dejstva su već počela artiljerijskom pripremom severno i južno od Lisičinska, kao i u blizini Donjecka. Analitičari očekuju da će borbe na ovom frontu biti duge i da će se linije frontova polako pomerati.

Prema podacima ukrajinskih oružanih snaga do sada je uništeno 802 tenka, 386 artiljerijskih oruđa, 132 višecevna raketna bacača, 67 sistema PVO, 169 aviona, 150 helikoptera, 1.495 vozila, 76 autocisterni, 158 dronova, kao i osam brodova uključujući i raketnu krstaricu Moskva. Ukrajinske snage procenjuju da je ruska vojska do danas izgubila oko 20.000 vojnika.

S druge strane ruska vojska je objavila podatke, po kojima je uništeno 139 vazduhoplova, 483 drona, 250 PVO sistema, 254 raketna bacača, 1.009 artiljerijskih oruđa, 2.337 oklopnih vozila uključujući i tenkove, kao i 2.196 vojnih vozila.

Ostaje da se vidi kako će se situacija razvijati narednih dana ali može se očekivati da se borbe nastave i tokom maja.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930