fbpx
Društvo Info Obrazovanje Vesti

Zdrava Srbija: Uvek ponosni na svoje hrabre pretke

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležavaju sve zemlje pobednice tog jednog od najvećih svetskim sukoba u istoriji čovečanstva, među kojima Srbija svakako zauzima veoma značajno mesto, i prema broju svojih nastradalih stanovnika ali i prema herojskoj borbama i žrtvama koje je taj srpski seljak, predvođen kraljem i srpskim oficirima, podneo da bi današnje generacije živele u miru.

To je bio rat u kome su Srbi, kao i mnogo puta pre toga, bili heroji i rat koji su vodili za odbranu svoje zemlje, svojih ognjišta i svojih porodica – izjavio je predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović, podsećajući da su mnogi od tih junaka bili i iz Zlatiborskog kraja.

Mlade generacije moramo podsećati da su Srbija i srpski narod i u tom i u svim ostalim svetskim sukobima vodile odbrambenu borbu, naglašava Stamatović, i da je cena mira u kome danas živimo, zemlja posuta krvlju milionima naših predaka. Da bi smo se bolje nosili sa sadašnjošću, neophodno je da se uvek sećamo junaka iz prošlosti i da budemo spremni za sve što nas očekuje u budućnosti.

Kult sećanja moramo usaditi u mlade ljude jer i danas treba da smo večno zahvalni tim junacima koji su podneli ogromnu žrtvu za odbranu svoje domovine i svog srpskog roda. Na to nas sve podseća i amblem, tračica Albanske spomenice na kojoj se nalazi cvet Natalijina ramonda, cvet koji raste samo na teritoriji Srbije, Severne Makedonije i Grčke, cvet koji iako se potpuno osuši može uz malo vode da oživi, baš kao i srpski narod nakon Velikog rata ali i mnogo puta pre i posle toga, zaključio je Stamatović

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031