fbpx
Biznis Lokalna privreda Vesti

Zlatibor korak bliže statusu ekološke opštine

Na Zlatiboru su 30. novembar 2017.godine počeli radovi na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda na Zlatiboru. Ovaj projekat je vredan 4,5 miliona eura. Cilj ovog projekta je zaštita životne sredine ne samo na teritoriji opštine Čajetina već i za sve opštine u slivu Drine.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je obišao gradilište i ovom prilikom je izjavio da je ovaj projekat kapitalna investicija koja je usmerena ka zaštiti životne sredine kako bi Čajetina postala prva ekološka opština u Srbiji.

“Ovaj projekat je dugo godina pripreman, ali nažalost moram da kažem da nismo imali razumevanje srpske i srpske politike. Naišli na razumevanje slovenačke vlade i njihovih kompanija koje su nam pomogle u ovom projektu i koje zajedno učestvuju u izgradnji ovog postrojenja. Mi im se ovim putem zahvaljujemo i nadam se da ovo neće biti jedini projekat na kome ćemo mi sarađivati, rekao je Stamatović.

Slovenačka vlada je obezbedila 1,5 miliona evra što je trećina potrebnih sredstava za realizaciju ove investicije kroz program Centra za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) Republike Slovenije uz čiju pomoć i razumevanje će opština Čajetina biti među prvim ekološkim opštinama u Srbiji.

“Mi smo dobili 1,5 miliona evra donacije od Slovenije i na tome smo im izuzetno zahvalni, dok smo od naše Vlade dobili samo opstrukcije i podmetanje klipova, ističe Stamatović i dodaje da ovaj projekat važan za očuvanje životne sredine.

Opština Čajetina završila je idejno rešenje, odredila lokaciju, uradila pristupni put i trafostanicu, kako bi se stekli svi potrebni uslovi za izgradnju ovog postrojenja, a radove na izgradnji postrojenja izvodi konzorcijum koji čine građevinske firme “Jedinstvo” iz Sevojna, beogradski “Beohidro” i slovenačka firma “Hidroinženiring”.

Direktor CMSR Republike Slovenije Gašper Jež izjavio je da je izuzetno zadovoljan zbog početka izgradnje postrojenja za preradu otpadne vode na Zlatiboru i da se nada da će, za manje od godinu dana fabrika biti puštena u rad, naglasivši da su spremni da podrže sve aktivnosti i razvojne projekte opštine Čajetina, ali i da su zainteresovani da pomognu celom području oko reke Drine u pročišćavanju otpadnih voda koje se slivaju u tu reku.

Predsednik Skupštine opštine Čajetina Miloje Rajović kaže da su još pre deset godina postojale inicijative za izgradnju ovakvih postrojenja, ne samo na teritoriji opštine Čajetina već i u celoj Srbiji, i da je, nakon toliko vremena, lokalna samouprava uspela da započne projekat što nije bilo nimalo lako, s obzirom da je bilo potrebno pripremiti plansku dokumentaciju i obezbediti finansijska sredstva za realizaciju izgradnje postrojenja.

Korisnik budućeg postrojenja biće JKP „Vodovod Zlatibor“ a prema rečima direktora ovog javnog preduzeća Rada Jovanovića, njegova izgradnja imaće višestruki značaj za Zlatibor, kako za njegov turistički razvoj i svrstavanje planine u turističku destinaciju prve kategorije tako i za zaštitu životne sredine i uređenje dela reke Obudojevice, gde će biti izgrađeno i šetalište.

U planu je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Sirogojno, Mačkat i Čajetinu, gde je i najveća koncentracija stanovništa, a kada se ovo realizuje opština Čajetina će biti prva kompletno ekološka opština u Srbiji.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930