fbpx
Politika Vesti Video

17.sednica SO Čajetina

U četvrtak, 16.decembra  je održana 17.sednica Skupštine opštine Čajetina. Odbornici su ovom prilikom raspravljali više od 30 tačaka dnevnog reda. Najvažnije teme su ovog puta bili budžet opštine Čajetina za 2022.godinu, izmene finansijskog plana JP Gold gondola, dopuna plana detaljne regulacije za tržni centar Zlatibor, dopune osnivačkih akata javnih komunalnih preduzeća, imenovanje direktora Kulturnog centra Čajetina, niz imovinsko – pravnih rešenja, program rada TO regije zapadne Srbije…

Na početku je odbornicima predstavlje predlog dopuna plana detaljne regulacije tržnog centra Zlatibor. Novi plan podrazumeva povećanje površine plana na 4,8 hektara a pored postojeće zone od Kraljevog trga i tržnog centra u plan je pridružen i deo gde se trenutno nalazi autobuska stanica. U planu su izvršene korekcije parcela i građevinskih linija, kao i zone gradnje. Izmenama je predviđeno da se ulica Miladina Pećinara od raskrsnice kod restorana Serdar pretvara u pešačku zonu i da se državni put izmešta pa će sada ići Rujanskom ulicom a zatim novom saobraćajnicom do kružnog toka kod hotel Tornik. Odbornici su jednoglasno usvojili ove izmene.

Potom je razmatran budžet za 2022.godinu. Planirani je bužet od 3,335 milijardi dinara, a o prihodima i rashodima možete čitati u odvojenoj vesti.

Predlog izmena finansijskog plana JP Gold gondola kojim je izvršena preraspodela sredstava za 2021.godinu je podržalo 23 odbornika. Ovom prilikom je bilo reči o investicijama u pripremi za stanicu Tornik, kao i o redovnom održavanju gondole i skraćivanju sajle za predstojeću sezonu. Odbornici su potom usvojili predlog odluke o povećanju osnovnog kapitala komunalnih javnih preduzeća i izmenama osnivačkih akata ovih preduzeća.

Na ovoj sednici odbornici su sa 28 glasova doneli odluku da se na vrhu ski centra Tornik postavi spomenik ruskim padobrancima koji su pomogli srpski narod na Kosovu i Metohiji 1999.godine. Predviđeno je da spomenik bude otkriven 10.juna 2022.godine.

Odbornici su doneli odluku o izmenama građevinskih zona u mesnoj zajednici Gostilje, kojom se tri parcele vraćaju u građevinsko područje. Kada su u pitanju naknade za korišćenje javnih površina doneta je odluka da se formira posebna zona za područje Trgovačke ulice. Odlukom je predviđeno i da se cena zakupa po metru kvadratnom umanjuje za 0,1 evro po lokalu idući od trga prema teniskim terenima. Cena zakupa za prvi lokal u nizu je 15 evra po kvadratnom metru, a za metar kvadratni u poslednjem lokalu u niz cena će biti oko 10 eura. Odbornici su usvojili plan rada i razvoja TO regije zapadna Srbija za period 2020-2025, kojim se definišu dalji razvoj turizma u ovoj oblasti. Potom se raspravljalo više tačaka imovinsko – pravnog karaktera.

Predlog odluke o razmeni parcela između opštine Čajetina i privrednih društava Stan projekt i Mateso je obrazložio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović. On je istakao da su zakonom o restituciji obavezane lokalne samouprave da vrate zemljišne posete starim vlasnicima. Tako su po ovom zakonu starim vlasnicima vraćene parcele kod stadiona Švajcarija. Kako je planirano da se na Švajcariji gradi zatvoreni stadion opština i investitori su dogovorili razmenu parcela. Za parcele kod Švajcarije, opština će ustupiti deo parcele između Trgovačke ulice i hotela Palisad, kao i parcelu iznad ambulante. Sporazumom je predviđeno i da investitori doplate opštini Čajetina oko 160.000 evra (1.000 evra po aru). Za ovu odluku je glasalo 22 odbornika.

Na kraju sednice odbornici su glasali da Nikola Smiljanić dosadašnji direktor Kulturnog centra Čajetina ostane na ovoj funkciji naredne četiri godine. Smiljanić je bio jedini kandidat koji se javio na konkurs za direktora.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

November 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930