fbpx
Info Vesti Video

77 godina od pobede nad fašizmom

Na Zlatiboru će se Dan pobede obeležiti polaganjem venaca na spomenik generalu Krsti Smiljaniću uz prigodan program (17 časova) a zatim je planirana šetnju pored vile „Srbija“ i hotela „Buket“ , Ulicom sportova prema spomeniku na Šumatnom brdu gde će biti položeni venci palim borcima NOVJ i POJ.

Marš „Besmrtni puk“ se organizuje povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom tokom kojeg će ulicama Beograda i drugih gradova prošetati potomci poginulih tokom oslobodilačkih borbi protiv fašizma u Drgom svetskom ratu, stradalih junaka iz Prvog svetskog rata, ratova na prostoru bivše Jugoslavije, kao i besmrtnika odbrane od NATO agresije 1999. godine.

Inicijativu za ovakav način sećanja na pale heroje pokrenuo je Društveni pokret „Besmrtni puk Rusija“ preko sporazuma o saradnji sa Međunarodnim centrom „Memorijal“ iz Beogeada, koji je glavni kooordinator ove manifestacije u Srbiji.
U znak poštovanja i sećanja na naše heroje skupu se mogu pridružiti svi zainteresovani građani.

Na današnji dan 1945.godine je završen Drugi svetski rat u Evropi. Hitlerov hiljadugodišnji rajh je bio slomljen. Samoubistvo Adolfa Hitlera 30.aprila je predstavljalo kraj nacističke vlasti. Hitler je testamentom za svog naslednika imenovao admirala Denica (Reichspräsident Karl Dönitz), a ministra propagande Jozefa Gebelsa za kancelara (Reichskanzler Joseph Goebbels). Kako se Gebels sledećeg dana ubio, admiral Denic je predstavaljao jedinu vlast u Nemačkoj. Denic nije imao nikakvu moć da utiče na događaje.

Izvor: Wikipedia

Nemačke trupe u Italiji su se saveznicima predale 2.maja posle tajnih pregovora generala Karla Volfa (Karl Wolff), čime su završene ratne operacije u Italiji.

Istog dana je potpisana i kapitulacija granizona u Berlinu. Nemačke trupe u gradu su se predale generalu Čjukovu (heroj Staljingrada). Istog dana su se i zapadnim saveznicima predale i jedinice severno od Berlina.

Dva dana kasnije, 4.maja nemačka vojska je položila oružje u Holandiji, Danskoj, i severozapadanoj Nemačkoj, kao i u Bavarskoj.

Ratna dejstva na moru su prekinuta 5.maja naređenjem admirala Denica. Istog dana je počela pobuna u Pragu, koji su dva dana kasnije oslobodile sovjetske jedinice.

Imajući u vidu vojnu situaciju  general Jodl je 7.maja u Remsu potpisao bezuslovnu kapitulaciju nemačkih oružanih snaga. Sporazumom je predviđeno da sva ratna dejstva prestanu u 23:01 8.maja 1945.godine. Sledećeg dana general Jodl i feldmaršal Kajtl su u Berlinu pred ponoć potpisali i bezuslovnu predaju sovjetskim snagama.

Izvor: Wikipedia

No, pojedine nemačke jedinice su nastavile borbu tako da je grupa armija centar kapitulirala 11.maja, dok su jedinice grupe armija jug koja se borila u Jugoslaviji zajedno sa brojnim kvislinškim formacijama kapitulirale tek 15.maja.

Američki vojnici su 23.maja uhapsili admirala Denica i kompletnu nemačku vladu čim je završena nacistička vladavina u Evropi.

U brojkama rat je doneo nepisiva uništenja. Pretpostavlja se da je živote izgubilo između 50 – 80 miliona ljudi, od čega 38-50 miliona civila i između 22-25 miliona vojnika (uključujući i smrt više od 5 miliona ratnih zarobljenika).

Ovom prilikom možete pogledati dokumentarni film o Milutini Stakiću, najstarijem Zlatiborcu učesniku borbi za oslobođenje Jugoslavije od okupatora.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930