fbpx
Biznis Lokalna privreda Video

Aerodrom Ponikve – reč stručnjaka

Opština Čajetina je danas predstavila predlog za završetak radova na aerodoromu Ponikve. Ideja je da se aerodrom iz gradskog preduzeća transformiše u regionalno i da opštine osnivači ulože sredstva. Prema predlogu učešće opština moglo ovako da izgleda: Čajetina bi davala 30 odsto, Užice 20 odsto, Bajina Bašta 15 procenata, a ostale lokalne samouprave znatno manje sredstava za rad aerodroma. O perspektivama aerodroma Ponikve su pripremljene dve panel diskusije. O razgovorima na prvoj panel diskusiji možete pročitati ovde, dok se na drugoj razgovaralo o regionalnim aerodromima u okruženju i njihovim iskustvima.

konferencija-aerodrom16-7

U ovom delu konferencije reč su dobili profesionalci dr Edvar Jakonin, savetnik u Ministarstvu privrede Republike Srbije), Vladica Đurđanović, direktor aerodroma Konstantin Veliki Niš, Marin Raspudić, direktor JP MZL – aerodrom Mostar doo, Ranko Bošković, savetnik izvršnog direktora AD Aerodromi Crne Gore i Alen Šćurić, airline business analitičar.

Kada se pogleda ceo region trenutno postoji 22 regionalan aerodroma, uz inicijativu da se u ovu mrežu uključi još 8 novih pored aerodroma Ponikve. Zanimljivo je pomenuti da su aerodromi u Nišu, Tuzli i Tivtu uspeli da naprave odlične rezultate i pored snažne konkurencije i oskudnih resursa. Na panelu je iznet podatak da je aerodrom Tuzla prošle godine ima 250.000 putnika i da je otvoren i kargo – terminal za trasport mesa u Tursku. Zanimljivo je pomenuti da aerodrom prvenstveno služi za prihvat dijaspore. Slična je priča i aerodroma u Nišu koji je poslednjih godinu dana imao odlične rezultate i da je zahvaljujući tranzitnim putnicima ostvario odlične rezultate.

alen-scuric

Zanimljivo je pomenuti da je Tivatski aerodrom i pored velike konkurencije (aerodrom Dubrovnik i aerodrom Podgorica) uspeo da se održi i da u 2015.godini prihvati više od 5.000 aviona i da napravi rekord u prihvatu biznis aviona. U diskusiji je istaknuto da je ovaj podatak direktno povezan sa razvojem projekta Porto Montenegro. Interesantna je i priča aerodroma Mostar gde najveći prihod ubiraju od dolazaka vernika u Međugorje i dijaspore.

Što se tiče aerodroma Ponikve Alen Šćurić airline business analitičar, je izneo nekoliko zanimljivih podataka. Kako aerodrom Sarajevo još uvek ne prima jeftine avio – kompanije kao što su Viz air i Rajan air Ponikve bi mogle da budu alternativa ovom aerodromu. On je istakao da bi pravilnim vođenjem aerodroma Zlatibor kao najveći turistički centar zapadne Srbije mogao da drastično uveća broj gostiju, kao što su učinile neke druge destinacije gde je otvaranje aerodroma za lou kost kompanije. naveden je primer iz Hrvatske gde je zbog lou kost kompanija povećan broj gostiju za 250.000.

Takođe je iznet podataka da su opštine Zlatiborskog okruga izvozno orjentisane i da je ovo jedan od retkih regiona u Srbiji koji ima sponjnotrgovinski suficit. Primera radi opština Čajetina jew u 2015.godini imala 280% veći izvoz od uvoza.

konferencija-aerodrom16-6

Ono što ohrabruje je činjenica aerodrom Ponikve može biti brzo stavljen u funkciju, jer je za tenderske procedure potrebno oko dva meseca i isto toliko za završetak radova. Ovo znači da bi aerodrom mogao biti u funkciji već u martu sledeće godine ako bi se odmah krenulo u realizaciju projekta.

Nažalost, konferenciji nisu prisustvovali najavljeni ministri Vlade Srbije kao i predstavnici vlasti grada Užica koje gazduje aerodromom Ponikve, tako da i posle ove konferencije ostaje nepoznanica kad će početi letovi većih aviona i redovan saobraćaj.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031