fbpx
Društvo Info Manifestacije Obrazovanje Turizam Vesti Video

Akcija za bezbedniji saobraćaj

Agencija za bezbednost saobraćaja je u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina i TO Zlatibor organizovala demostraciju pravilnog korišćenja sigurnosnog pojasa u putničkim automobilima.

Od 21. do 23. jula, na Kraljevom trgu meštani i turisti su imali su priliku da isprobaju simulator čeonog sudara i simulator prevrtanja vozila i da se, u kontrolisanim uslovima, na zabavan i bezbedan način, uvere u značaj upotrebe sigurnosnog pojasa.  Priliku da isprobaju simulatore je iskoristilo više stotina građana.

Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, je za zlatibor.tv izjavio da je cilj demonstracije povećanje korišćenja sigurnosnog pojasa sa 85% na više od 95%. On je istakao da trenutno oko 85% vozača i suvozača vezuje pojas, ali da se tek svaki peti putnik na zadnjoj klupi vezuje. Statistika pokazuje da u Srbiji svake godine strada više od 100 lica zato što nisu koristila sigurnosni pojas tokom vožnje.

“Simulatori ostavljaju jak utisak na građane koji ih probaju, zato što su oni projektovani da građani stvarno osete istinski koja je uloga,” istakao je gospodin Koković.

Srđan Radović, član Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina je građanima koji su probali simulatore detaljno objašnjavao pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa sprečava povrede kičme i glave kao i ispadanje lica iz vozila.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja apeluju na vozače da na put kreću odmorni i da svaka dva sata naprave pauzu kao i da se vodi računa i o korišćenju klima uređaja tj da temperaturna razlika između spoljašnje temperature i temperature u vozilu ne bi trebala da bude veća od 7 stepeni Celzijusa.

Predstavnici Agencije su ovom prilikom građanima delili i promotivne materijale, flajere, fluoroscentne prsluke, a tu su bili i privesci za ključeve i Pažljivkova pravila u saobraćaju za najmlađe.

Agencija za bezbednost saobraćaja će i ubuduće nastaviti da svojim preventivnim aktivnostima usmerenim ka svim ciljnim grupama radi podizanja svesti o bezbednom učestvovanju u saobraćaju i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda. Planirano je da se akcija ponovi i u avgustu a posle Zlatibora simulatore će moći da probaju i građani Kruševca, Mladenovca, Vrnjačke banje…

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930