fbpx
Kultura Muzika Video

Ansambl Turan oduševio publiku

U sali Kulturnog centra Zlatibor 31.oktobra je nastupio etno ansambl Turan iz Kazahstana. Ovo je bio njihov poslednji koncert na balkanskoj turneji koja je organizovana povodom Dana republike Kazahstan a pod sloganom “Most među epohama”.

Na početku programa publici su se obratili počasni konzul Kazahstana Nikolaj Vorbajev, načelnik Zlatiborskog okruga Desimir Popović i gradonačelnica grada Užica Jelena Raković Radivojević.

Publika je ovom prilikom mogla da čuje kako izvorne narodne pesme tako i kompozicije inspirisane kazahstanskom tradicijom. Koncert je počeo numerom “Veliki Turan je večan” a potom su sledile numere “Radost”, “Beli labud”. Posebno je bila interesantna kompozicija “Lame Kulan” koja je vezana za smrt Džingis kanovog sina Džošija. Kako niko nije smeo da kana obavesti o smrti sina članovi dvora su zamolili muzičara Ketbugu da vest saopšti kroz muziku. Džingis kan  je slušajući pesmu shvatio da mu je sin mrtav.

Pesma “Divokoze” je imala veoma neobičan aranžman jer su članovi ansambla istovremeno svirali i pokretali lutke divokoza u ritmu melodije. Ovakav vid muzičkog nastupa se naziva “Orteke” i od 2022.godine je upisan na Uneskovu listu kulturne baštine.

U nastavku programa ansambl Turan je izveo numere “Orao”, “Kazaški narod”, “Kara Žorga”, “Korkit”, “Koroglu” i za kraj “Heroj Turana”.

Publika je uživala tokom celog koncerta i aplauzima je pozdravila svaku numeru. Na kraju koncerta anasambl je izveo još jednu deonicu na bis.

Posebna zanimljivost ovog koncerta svakako je bila brza izmena instrumenata pa su umetnici u jednoj numeri menjali i dva ili tri instrumenta. Pored neobičnih instrumenata kao što su Dombra, Kyl Kobyz, Zhetigen, Sybyzgy, Shankobyz publika je mogla da čuje i poseban kazaški grleni način pevanja koji daje veoma neobičan zvuk. Treba dodati i da je izvođenje svih numera bilo praćeno zanimljivim fotografijama i video zapisima koje je publika mogla da posmatra na video bimu. Na kraju koncerta bio je organizovan koketel povodom Dana republike Kazahstan.

Ovom prilikom na Zlatiboru su nastupili Serik Nurmoldaev (Sybyzgy, Dombra), Maksat Medeubek (Kyl Kobyz), Bauirzhan Berkmukhanbetov (Dombra), Erzghigit Aliyev (Zhetigen) i Abzal Arykbaev (Dombra, grleno pevanje). Program je vodila Anđelka Micić.

U izjavi za zlatibor.tv posle koncerta umetnici su izrazili zadovoljstvo što su nastupali na Zlatiboru i da ih podseća na rodni kraju. Takođe su istakli da je ovo njihova prva turneja na Balkanu i da su reakcije publike bile odlične.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930