fbpx
Biznis Lokalna privreda T-Info Turizam Video

Bespovratna sredstva za projekte iz Čajetine

U sredu 9.novembra 2016. godine u hotelu Olimp na Zlatiboru su potpisani ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za finansiranje projekata u dva prekogranična regiona “Drina-Sava” i “Drina-Tara”.

drina-tara16-1

Sredstva za Grant kosinike su obezbeđena kroz ABD Grant shemu koju sprovodi Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta „Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumskim i vodnim resursima“ (LEIWW) uz finansijsku podršku nemačkog federalnog Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ). Promocija i koordinacija ABD grant sheme je takođe podržana u okviru Projekta koji finansira Evropska Unija „Podrška regionalnoj saradnji i ravnomernom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu EU integracija“.

Ukupna vrednost odobrenih sredstava je iznosi oko 260.000 evra a ukupna vrednost prihvaćenih projekata je veća od 400.000 evra. Pored sredstava koja su odobrena kroz ABD program, i lokalne samouprave su obezbedile deo sredstava za realizaciju projekata na njihovoj teritoriji.

drina-tara16-2

Ugovore za dodelu bespovratnih sredstava za podršku razvoja ruralnih područja, unapređenje poljoprivrede i proizvodnje prehrambenih i zanatskih proizvoda, unapređenje integrisane turističke ponude, podršku ekonomskih aktivnosti žena i mladih su dobili projekti iz Bosne i Hercegovine (Višegrad, Rudo, Bratunac, Ugljevik, Brčko Distrikt), Crne Gore (Pljevlja) i Srbije (Užice, Čajetina, Prijepolje, Bajina Bašta, Loznica, Bogatić, Šabac).

Pre potpisivanja ugovora prisutnima se obratio Aleksandar Damnjanović, Regionalni menadžer prekograničnog regiona “Drina-Tara” i “Drina-Sava”. On je potpisnicima ugovora poželeo puno uspeha u realizaciji ugovorenih projekata.

Među potpisnicima su bile i organizacije sa teritorije opštine Čajetina koje su zajednički konkurisale sa partnerima iz Užica. Ukupna vrednost projekta je oko 22.000 evra. Direktor TO Užice Boban Perišić je istakao da će sredstva biti iskorišćena za razvoj istorijskog turizma u Užicu imajući u vidu značaj Užičke republike, Spomen parka na Kadinjači i Narodnog muzeja u Užicu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930