fbpx
Društvo Knjigoteka Kultura Muzika Obrazovanje Video

Dan biblioteke Ljubiša R Đenić

U utorak 28.juna 2022.godine prigodnim programom je obeležen dan biblioteka Ljubiša R Đenić. Za ovu priliku je pripremljena izložba “Dobrostivi i časni putevi gospodnji – Zlatiborci po dobru upamaćeni” koju su pripremili Snežana Đenić i Radomir Vergović. A u muzičkom delu programa je nastupio užički hor “Zlatiborska vila”, koji je program otvorio pesmom “Vostani Serbije”

Na početku programa prisutnima se obratila direktorka biblioteke Snežana Đenić, koja je istakla da su biblioteke mesta gde se prepliću kulture i jezici, svest i savest čovečanstva.

“Biblioteke su čuvari tajni, misli i reči kroz vekove iza nas. Čuvari svega što mi zapravo jesmo i bez čega čovek uistinu ne bi bio čovek, rekla je gospođa Đenić u svom obraćanju.

Ovom prilikom uprava biblioteke je podelila zahvalnice sradnicima za prethodnu godinu. Zahvalnice su dobili  prof. dr Radoš Ljušić, direktorka biblioteke Dimitrije Tucović iz Lazarevca, Jasmina Ivanković, Neda Stjepanović, direktorka narodne biblioteke u Zvroniku. Takođe zahvalnice su dobile i Marija Kororović i Nevena Kokorović kao najverniji čitaoci korisnici biblioteke.

Prisutnima je potom Mirjana Lopin Drizo pročitala tekst koji je pripremio profesor Ljušić o monografiji “Dobrostivi i časni putevi gospodnji – Zlatiborci po dobru upamaćeni”.

Katarina Dogandžić Mitrović je potom govorila o izložbi koja prati monografiju. Ona se osvrnula na spoj istoriografije i umetnosti gde je zahvaljujući protretima koje je pripremio Radomir Vergović i tekstovima gospođe Đenić dobija novi kvalitet.

Gospođa Dogandžić je istakla da je ova izložba zapravo praslika budućeg zlatiborskog muzeja i da je saradnja između jedne biblioteke, jedne istoričarke i jednog slikara urodila plodom.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031