fbpx
Kultura Manifestacije Turizam Video

Dodeljena priznanja Vidovdanski vitez 2021

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su 26.juna po dvanesti put u Kulturnom centru na Zlatiboru pod pokroviteljstvom opštine Čajetina uz podršku Turističke organizacije Zlatibor.

Pozdravljajući ovogodišnje dobitnike priznanja predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović istakao je da je ponosan na sve dobitnike, na sve zaslužne koji su poneli titulu viteza i siguran je da će i ovogodišnji laureati s ponosom nositi ovu titulu i kroz svoj budući rad nastaviti da neguju viteške vrednosti.

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti jednoglasno je odlučio da Plaketu Vitez srpske književnosti za decu dodeli Urošu Petroviću, jednom od najčitnijih pisaca za decu u Srbiji. Primaćući plaketu Petrović je istakao da deca imaju dosta duha, mašte i radosti dok odrasli imaju više znanja i da deca treba da zadrže maštu a steknu obrazovanje i znanje i tako će stasati generacija vitezova koja može da se odupre svim pošastima.

Plaketu Vitez srpske medicine pripala je Odeljenju anesteziologije KBC „Dr Dragiša Mišović“ koja je uručena Snežani Zatežić i Milovanu Trifunoviću. U doba pandemije jedno zanimanje u medicini se izdvojilo, anesteziolog. Oni su bili prvi na udaru i na najkritičnijim mestima i podneli najviše žrtava u struci.Ustanova koja je rešavala nerešive Kovid pacijente, bila je KBC „ Dr Dragiša Mišović“.

Vitez muzike je maestro Bojan Suđić, vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici. Više od jedne decenije nalazi se na mestu umetničkog direktora Muzičke produkcije RTS-a i šefa i dirigenta renomiranih ansambala –Simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS. Redovni je profesor dirigovanjama na FMU u Beogradu i šef i dirigent Simfonijskog orkestra ove institucije.

Vitez u domenu sporta je i Marina Maljković, selektor srpskih košarkašica, jedna od najcenjenijih stručnjaka u ženskoj košarci na svetu, kreator programa „Besplatne škole za devojčice osnovnoškolskog uzrasta“.

Slađana Zarić je ponela plaketu Vitez novinartsva iz oblasti dokumentarnog TV Filma, poslednjih desetak godina sa strašću iskusnog dokumentariste, bavi se istorijskim i aktuelnim temama. Ti radovi ostvaruju edukativnu i vaspitnu funkciju kod TV gledalaca, posebno mlađe generacije i tu se vidi njihova vrednost.

Vitez srpskog slikarstva je Željko Đurović, u korpusu savremene srpske likovne umetnosti, jedan od najsvestranijih naših umetnika. Ovaj umetnik predstavlja sam vrh naše, i ne samo naše, slikarske fantastike.

Plaketa Vitez srpske glume pripala je Olgi Odanović, jednoj od najvećih srpskih glumica, zbog brojnih uloga u pozorištu , televizijskim serijama i filmovima, koje uvek igra sa novom svežinom i kreativnošću, zasluženo je nagrađena za svoj viteški doprinos glumačkoj profesiji u Srbiji.

Nagrađeni su se zahvalili u svoje ime za dobijena priznanja. Jedna od dobitnica, glumica Olga Odanović, istakla je da ovu nagradu posvećuje svojim preminulim kolegama Miloradu Mandiću-Mandi, Marinku Madžgalju i Nebojši Glogovcu.

 Program su vodili Ivan Golušin i Tijana Čurović, dok su u muzičkom programu nastupili Maja Stojanović i Mirko Milanović uz klavirsku pratnju Aleksandra Krunića.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031