fbpx
Društvo Ekologija Video

Ekološka budućnost opštine Čajetina

U duhu modernizacije i razvoja infrastrukture koji se poslednjih godina dešavaju na Zlatiboru, omiljenoj turističkoj destinaciji, čija godišnja poseta prema procenama premašuje broj od 300 000 turista godišnje, opština Čajetina za svoj primarni cilj ističe nameru da postane prva EKO opština u Srbiji. U prilog realnosti ovog plana svedoči činjenica da na teritoriji opštine Čajetina, što je retkost u Srbiji, više nema divljih deponija, a čitava teritorija opštine, uključujući urbane i ruralne mesne zajednice, komunalno je opremljena.

Od aprila 2017. godine opština Čajetina učestvuje u Programu „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza” koji finansira Vlada Švedske i realizuje Stalna konferencija gradova i opština (SKGO). Podrška se plasira kroz pet najznačajnijih programskih oblasti, to su: zaštita životne sredine, unapređenje poslovne klime na lokalnom nivou, EU integracije i međunarodna saradnja, rodna ravnopravnost i prevencija i upravljanje vanrednim situacijama na lokalnom nivou.

Predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), zajedno sa stručnim saradnicima angažovanim od strane Vlade Švedske nedavno su posetili opštinu Čajetina. Cilj posete je bila promocija dosadašnjih rezultata koji su ostvareni u oblasti zaštite životne sredine a kroz realizaciju projekta „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“.

Nosilac Projekta, koji finansira Kraljevina Švedske a realizuje se uz pomoć Stalne konferencije gradova i opština, je KJP „Zlatibor“ Čajetina. Sve lokalne samouprave koje su ovim projektom ostvarile značajne rezultate, među kojima je Opština Čajetina, donator će predstaviti kao primer dobre prakse ostalim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo