fbpx
Društvo Obrazovanje Porodica Video

Episkop žički gospodin Justin bogoslužio na Zlatiboru

Episkop žički g. Justin služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Hramu Preobraženja Gospodnjeg na Zlatiboru 14.januara 2020.godine. Episkopu Justinu sasluživali su protojerej-stavrofor Zoran Krstić, rektor Bogoslovije u Kragujevcu i profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, arhijerejski namesnik užički protojerej-stavrofor Miloš Bosić, protosinđel Uroš Vasiljević, protojerej David Selaković, protojerej Vladimir Dukanac, jerej Petar Lazić, jerej Jovan Stojković, jerej Nenad Ivanović, protođakon Aleksandar Grujović i đakon Aleksandar Timotijević.

U svojoj arhipastirskoj besedi Episkop Justin naglasio je važnost tri praznika koje proslavljamo. Pozvao je sve verne da se pomole za sagrešenja i slabosti koje učiniše.

“Mi smo dužni da draga braćo i sestre da živeći mudro iskupljujemo vreme našega života. Jer kako je rekao Sveti Justin Ćelijski: „Crkva je radionica našeg spasenja. Ona vreme pretvara u večnost. Doći će kraj ovoga vremena. Doći će kraj ovoga sveta, i nastaje osmi nezalazni dan. I svi mi koji smo u crkvi svetim tajnama koje nam je Gospod bog ostavio trudimo se da zadobijemo večni život. Jer samo ono što zadobije Hrista boga u ovome svetu ima večnovitije… ” istakao je u besedi episkop Justin.

Srpska pravoslavna crkva 14.januara obeležava tri praznika – Obrezanje Gospoda našeg Isusa Hrista, praznik Svetog Vasilija Velikog – kapadokijskog oca i istaknutog bogoslova, koji se smatra velikim podvižnikom i pravednikom Božijim, i praznik Novog leta Gospodnjeg – Pravoslavne Nove Godine.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728