fbpx
Manifestacije Turizam Video

Etnofest muzičko putovanje na Kraljevom trgu

Na Kraljevom trgu publika je 24.jula mogla da uživa u zanimljivom muzičkom putovanju od Meksika preko Indonezije, Španije, Bugarske, Slovačke do Rusije u okvirku 4.međunarondog festivala folklora Etnofest. Nastup na Zlatiboru su organizovali opština Čajetina, grad Čačak i turističke organizacije Zlatibora i Čačka.

Koncert je otvorio ansambl kulturno umetničkog društva Dule Milosavljević Žele iz Čačka a zatim je na scenu stupio meksički ansnabl Conjunto Folklorico Refiomntano iz Montereja. Ovaj ansambl se predstavio pleskom iz Kaliska  sa koloritnim kostimima uz tradicionalnu muzičku pratnju. Gosti iz Montereja su pokazali duh Meksika a posebno je bio zanimljiv deo nastupa kada se igralo bez muzike samo uz ritam koraka. Publika je meksički ansambl nagradila burnim aplauzom na kraju nastupa.

Gosti iz Poljske (Bychlewianka song and dance ensemble) su se predstavili narodnim igrama u kojima su momci pokušavali da privuku pažnju devojaka raznim vežbama. Interesantno je pomenuti da su poljske nošnje u pojedinim delovima bile slične sa nošnjama koje su mogu videti i u Srbiji.

Posle Poljaka publika je videla nastup ansambla iz Indonezije (Krida Budaya universitas). Ova grupa je imala neobične plave i crvene kostime a igralo se u pratnji bubnjeva i frula, uz česte povike plesača i zveckanje dairea. Na momente ova igra je ličila na stilizovanu bosonogu borbu.

Ansambl Podpolanec iz Detve u Slovačkoj je imao nastup u kome su se smenjivali pevači, harmonikaši i na kraju igrači. Muški deo ansambla je posebno privukao pažnju širokim kratkim pantalonama, malim šeširima, ukrašenim prslucima i kratkim ogrtačima.

Baskijski ansambl Urretxuko lurra dantza taldea se predstavio interesantnom koreografijom u kojoj su dominirale crvena i bela boja. Devojke su imale crvene marame na glavi a bile su ogrnute štrikanim maramama sa dugim resama, dok su muškarci imali nošnje sa kićankama i praporcima.

U prvom delu je nastupio ženski deo ansambla koji je predvodio klovn. U drugom delu publici se predstavio muški deo ansambla igrom sa štapovima u pratnji truba i bubnjeva.

Bugarski ansambl Razvite iz Sevilova se predstavio zanimljivim kostimima, gde su devojke imale neobične kapica a posebno je bila zanimljiva pesma koju su izveli muški članovi grupe.

Ansambl KUD Zlatibor se igrama iz Crne trave predstavio posle gostiju iz Bugarske, a kao poslednji na scenu je stupio ansambl Radzolie iz Krasnojanska.

Ruski ansambl je nastupio u preopoznatljivim koloritnim nošnjama uz atraktivan ples i igru uz pratnju tradicionalnih instrumenata. Ruski ples je obilovao zanimljivim plesnim tačkama što je publika nagradila burnim aplauzima.

“Učesnici programa su prezadovoljni. Oni nisu očekivali da je Zlatibor turistički biser zapadne Srbije i osećaju se predivno”, rekao je direktor TO Čačak Vojin Jakovljević.

Pre nastupa smo razgovarali sa Migelom Asom i Vene Gonazles, članovima meksičkog ansambla. Njima se Srbija svidela a posebno Zlatibor. Gostima iz Meksika se svidela i hrana u Srbiji ako nije tako začinjena kao meksička.

Gosti iz Meksika

“Ljudi u Srbiji su lepi i prijateljski. Mislim da srpski i meksički narod brzo mogu da se usklade,” rekao je za zlatibor.tv Migel Asa

Posle Zlatibora gosti nastavljaju turneju tako da će publika i u drugim gradovima u moći da uživa u nastupima ovih zanimljivih folklornih sastava.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031