fbpx
Globalno Vesti Video

Finansijsko gušenje medija

Od početka 2018.godine situacija u srpskim medijima je vrlo teška. Projektno finansiranje koje je trebalo da oslobodi medije pritiska političkih partija je po mišljenju novinara u velikom broju slučajeva doživelo fijasko. Rad na dugo najavljivanoj novoj medijskoj strategiji je zaustavljen jer radna grupa koja se time bavi nema pun legitimitet usled odsustva svih relevantnih medijskih udruženja.

Pre tri dana novinarska i medijska udruženja (NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) su odlučila da povuku svoje predstavnike iz komisija Ministarstva kulture i informisanja za ocenjivanje medijskih projekata i smatraju da je jedini izlaz iz postojeće situacije – obustavljanje konkursnog procesa, formiranje novih konkursnih komisija u skladu sa zakonom i dobrom praksom, kao i poništavanje rezultata dosadašnjeg rada na vrednovanju predloga projekata.

Novinarska udruženja smatraju da je Ministarstvo kulture i informisanja obesmislilo je proces konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja imenovanjem velikog broja kompromitovanih medijskih i paramedijskih radnika, iz fantomskih ili vlasti bliskih udruženja u konkursne komisije. U pitanju su osobe koje su u prethodnom periodu, na lokalnim konkursima dodeljivali novac isključivo medijima bliskim vlasti, među kojima i onima koji svakodnevno i drastično krše Kodeks novinara Srbije, a istovremeno su diskriminisali profesionalne i kvalitetne medije koji rade u javnom interesu.

Najbolja ilustracija trenutnog stanja u medijima je upravo završen konkurs za sufinansiranje u gradu Kraljevu gde je jedna medijska kuća za tri projekta dobila 6,8 milion dinara što je oko 48% od planiranih 14,2 milona dinara. Ostale kraljevačke televizije su po ovom konkursu dobile značajno manje sredstava, pa su po 100.000 dinara dobile TV Melos i TV K što je u procentima po 0,7% od planiranih sredstava, dok projekat televizije Miks lokalna samouprava nije podržala. Zanimljivo je pomenuti da je po ovom konkursu više sredstava raspodeljeno internet portalima 4,9 miliona dinara (34%) nego televizijama koje su dobile 4,54 miliona dinara (31%). Radio stanicama je dodeljeno 1,7 miliona a štampanim medijima 1,43 miliona, dok su produkcije dobile 1,63 miliona dinara.

A šta o aktuelnom konkursu kažu mediji iz Kraljeva pogledajte u prilogu TV Melosa

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829