fbpx
Društvo T-Info Turizam Video

Indijska kuhinja na Zlatiboru u hotelu Iris

Hotel Iris je u nedelju 27.maja ugostio grupu turista iz Indije, a hranu su za njih ovom prilikom spremali i indijski kuvari. Kuhinja hotela Iris je ovom prilikom imala sve odlike jedne orjentalne kuhinje. Gostujući kuvari koje je predvodio Jogendar Singh kuvar hotela Sahara Star iz Mumbaja su ovom prilikom pripremili šest vrsta jela u dve varijante a ono što je zanimljivo je činjenica da su sva jela bila bez mesa.

Indijski kuvari su jela za večeru pripremali nešto duže od četiri sata a ovom prilikom su gosti mogli da probaju jela od pirinča, kupusa, krompira, papirike, paradajza.

Pored očekivanog barenog pirinča na meniju su se našli i bavađi, guđirati kari, pakora, dal kiđeri, paradajz čorba, pasta i indijski hleb čapati. Bilo je interesanto posmatrati indijske kuvare tokom pripremanja hrane. Domaće osoblje hotela Iris predvođeno šefom kuhinje Panišević Vojinom je bilo spremno da pomogne kolege i da od njih nešto i nauči.

Indijski kuvari su prvo pripremili bareni pirinač, a potom je počelo spremanje “bavađija” jela koje podseća na sataraš koje se pravi od pirinča, sočiva, luka… Posebno je bilo interesantno pripremanje jela po imenu “pakora” koje je pravljeno od kupusa, ljute paprike, krompira i kukuruznog brašna. Sitno iseckano povrće se pomeša sa brašnom i ta masa se u malim kuglicama ubacuje u fritezu tako da se dobiju isprženi komadići. Ovom prilikom indijski kuvari su pripremili i guđirati kari, jelo koje podseća na krem čorbu a pravi se od jogurta i začina poput korijandera, lorbera. Kao glavno jelo je serviran dal kiđeri, jelo koje se pravi od pirinča i maslaca.

Zanimljivo je pomenuti da se sva jela prave u dve varijate, kao jela bez ili sa đumbirom, crnim i belim lukom iz religioznih razloga.

Jogendar Singhu kuvaru hotela Sahara Star iz Mumbaj su se Srbija i Zlatibor dopali i planira da ponovo dođe. Što se tiče radnih uslova gosti iz Indije su pohvalili kuhinju i domaće kolege rekavši da su im dosta pomogli u radu.

Što se tiče domaćina, šef kuhinje hotela Iris Vojin Panišević je bio zadovoljan saradnjom sa indijskim kolegama a ovom prilikom je “ukraden” i po neki recept koji se možda uskoro nađe na meniju hotela Iris.

Indijski turisti su na Zlatibor došli u okviru balkanske ture, koja podrazumeva obilazak Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Utisci indijskih gostiju su pozitivni a na Zlatiboru će posetiti Dino park. Po rečima vođe grupe Dhaval Mukul Jangla iz Aurora Travels tours ovo je prva ovakva tura a u planu je i dalja popularizacija ove turističke destinacije.

Nikola Knežević, vlasnik hotela Iris je ovom prilikom istakao da iako hotel postoji nepune tri godine popunenost je na visokom nivou i da je godišnje zauzeće kapaciteta oko 75%.

“Ovo nije prva strana grupa koja boravi u našem hotelu, već smo imali Špance, Kineze, a ovo nam je druga grupa iz Indije. Ovo je specifična grupe jer prvi put jedna inostrana grupa dovodi svoje kuvare koji će spremati njihove originalne recepte,” istakao je Knežević. Što se tiče letnje sezone u hotelu su zadovoljni interesovanjem, a svoj dolazak je najavio i jedan sportski klub iz Gruzije.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829