fbpx
Kultura Umetnost Video

Izložbom završen art simpozijum “Slikarske duše Istoka”

U Galeriji Kulturnog centra na Zlatiboru, 23. marta 2024.godine izložbom je završen 16. međunarodnog simpozijuma “Slikarske duše Istoka”. Ova manifestacija se po osmi put održava na Zlatiboru a ove godine je učestvovalo 16 umetnika iz Belorusije, Mađarske, Rusije i Srbije. Ovom prilikom na Zlatiboru su stvarali Andrej Duhovnik (Belorusija), Miahail Budai (Mađarska), Anatolij Ivankin (Rusija), Đorđe Stanić, Petar Mošić, Branko Maravić, Zorica Đorđević, Damjan Martinović, Šandor Šlajf, Jan Gozik, Žarko Stanković, Milan Pantelić, Jelena Šalinić Terzić, Dejan Milivojević, Sava Manojlović kao i vajarka Marija Stanojlović.

Domaćini su umetnicima obezbedili dobre uslove za rad, tako da su nastala vrlo interesantna umetnička dela. Umetnici su posetili Mokru Goru, Muzej “Staro selo” u Sirogojnu…

Osnivač simpozijuma Đorđe Vukadinović je u izjavi za zlatibor.tv istakao da je ovo osmi saziv Art simpozijuma na Zlatiboru i da simpozijum bio uspešan.

“Mogu da kažem da sam zadovoljan i to se može videti po kvalitetu slika. Na simpozijumu ssu učestvovala poznata imena iz svojih zemalja. Umetnici su prezadovoljni što je organizacija bila vrhunska, rekao je Vukadinović.

Vremenske prilike su bile naklonjene umetnicima pa su slobodno vreme mogli da iskoriste za šetnju i da bolje upoznaju Zlatiboru, kao i najpoznatije turističke lokalitete zlatiborskog kraja.

“Zlatibor je zimska lepotica a leti je vazdušna banja. Ovaj put smo imali utisak da je  Zlatibor vazdušna banja pošto je temperatura bila neuobičajena za ovo vreme godine” zaključio je Vukadinović.

Na otvaranju izložbe u ime umetnika prisutnima se obratio Dejan Miliovojević. On je ovom prilikom ispričao kinesku legendu o caru i čoveku koji je štapićima hvatao muve. Zatim se zahvalio organizatorima i gospodinu Filipoviću.

Zorica Đorđević vajarka i slikarka iz Paraćina je po treći put učestvovala na simpozijumu.

“Ja se uvek odozovem ovoj koloniji zato što prosto se ovde osećam lepo. Prija mi atmosfera. Prija mi druženje sa ljudima. Prija mi Zlatibor, klima i sve mi prija, istakla je Zorica Đorđević u izjavi za zlatibor.tv

Beloruski umetnik Andrej Duhovnikov je bio oduševljen Zlatiborom i u izjavi se zahvalio za toplu dobrodošlicu i odlične uslove rada na Simpozijumu organizatorima, kulturnom centru Zlatibor i lokalnoj samoupravi.

“Zlatibor je lepo mesto. Znao sam  da se nalazi u Srbiji i kada me je Đorđe pozvao bio sam počastvovan.”

Duhovnik je na Zlatiboru posetio Hram preobraženja gospodnjeg, i da se nada da će ponovo posetiti Zlatibor u okviru Balkanske turneje.

Slike nastale ovih dana u ambijentu galerije su izložene za publiku na zatvaranju art-simpozijuma. Nakon završetka simpozijuma radovi će biti izloženi u prestižnim galerijama zemalja učesnika. Treba pomenuti da su se svi učesnici simpozijuma potpisali na sliku Milana Popovića, protonamesnika i starešina likovne kolonije Prilipac za njegovu unuku. Organizator simpozijuma je SRU „Vukadinović“, a suorganizatori su Turistička organizacija Zlatibor, Opština Čajetina, Kulturni centar Zlatibor i Rade Filipović.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930