fbpx
Društvo Kultura Obrazovanje Video

Javni čas “Umetnost naslućivanja”

Učenici osnovne škole “Dimitrije Tucović”, članovi literarno-novinarske, likovne i dramske sekcije francuskog jezika realizovali su u Kulturnom centru na Zlatiboru javni čas pod sloganom “Umetnost naslućivanja”.

Posetioci su imali prilike da vide izložbu likovnih radova učenika u galeriji Kulturnog centra, a potom čuju njihove literararne radove, prozne i poetske. Ovaj svojevrsni integrativni čas srpskog jezika, likovne i muzičke kulture realizovali su učenici starijih razreda osnovne škole sa Zlatibora i iz Čajetine, uz podršku predmetnih nastavnika.

Času su prisustvovali roditelji, predstavnici medija, nastavnici i školski drugovi naših literarnih i likovnih stvaralaca. Neki od radova su višestruko nagrađivani na konkursima i festivalima: od onih koji su organizovani na nivou škole, do onih koji su međunarodnog karaktera. Ovakav čas realizovan je i prethodne školske godine, na istom mestu, pod sloganom “Naše priče”.

Ove godine “Naše priče” su prerasle u “Umetnost naslućivanja”, a publika je, sudeći po aplauzu i neverovatnoj pažnji, svakako naslutila buduće umetnike. Voditelji programa, aktivni članovi novinarske sekcije, bili su, kao i prethodne godine, Vanja Mićić i Petar Lekić, sada šestaci.

Lepotom kazane i napisane reči predstavili su se: Elena Škodrić, David Jovašević, Katarina Marić, Katarina Pavlović, Vanja Tucović, Vuk Penezić, Kosta Đurović, Lena Jeremić, Petra Božić, Natalija Laketić, Lara Vulović, Magdalena Bukvić, Mia Radibratović, Nikolina Mićić, Katarina Pavlović, ali i naši voditelji (Petar u prozi, a Vanja u poeziji).

Učenice petog, šestog i sedmog razreda Osnovne škole u Čajetini – Lenka Smiljanić, Jovana Kuzeljević, Vanja Vulović i Teodora Milić takođe su pokazale umeće pisanja i kazivanja stihova.

Mladi umetnici su kao i prethodne godine, ubedili publiku da će umetnost, kao što je rekao Dostojevski, spasiti svet…

Članovi dramske sekcije francuskog jezika izveli su odlomke iz romana “Mali princ”. Zahvaljujući Kristini Kutlešić, Moniki Vasić, Vanji Tucović, Vanji Vulović i Petru Lekiću, upoznali smo Malog Princa, Ružu, Lisicu i Zmiju. Podsetili su nas da je lepota u očima posmatrača i da se samo srcem dobro vidi.

Bojana Juzbašić je umetnički doživljaj uvećala pesmom, a Mina Radibratović je, svirajući gitaru, celokupnom programu dala autentičan muzički pečat.

“Naša je umetnost još uvek umetnost naslućivanja, ali vi ćete je već prepoznati!”, zaključili su na kraju programa đaci.

Teksti pripremili

Članovi novinarske sekcije OŠ Dimitrije Tucović

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930