fbpx
Kultura Muzika Video

Magični tonovi struna Uroša Dojčinović i gudačkog kvarteta Intermeco

Program Kulturnog leta nastavljen je 19. jula koncertom Uroša Dojčinovića i gudačkog kvarteta “Intermeco” koji su oko sat vremena svirali za zlatiborsku publiku. Publika je mogla da upozna zanimljive kompozicije za gitaru i gudače.

Nastup je počeo u 20 časova, kineskom pesmom iz 18. veka “Cvet jasmina”. Usledila je ruska numera “Dve gitare” a potom i kompozicije iz zemlje koja se smatra za jednu od “kolevki” gitare – Španije: Koncertna studija, Španska serenada i Tango-Habanera “Enriketa”.

Publika je mogla da čuje ukrajinsku romansu “Mesečina” a na repertoaru su bila i dela južnoameričkih kompozitora. Publika je mogla da čuje valcere, milonge i naravno tango.

Prvo je izvedena kompozicija Rosite Malo, valcer “Iz duše”, koji je komponovala kao četrnaestogodišnjakinja. Potom je izvedena Kardosova Milonga, pa tango “Jedan” Marijana Moresa, Boneov “Rastanak” i “Las Madrevelas” Kancona Habanera.

Koncert je završen kompozicijom Devica sunca peruanskog kompozitora Jorge Bravo de Rueda.

Uroš Dojčinović, gitarista, kompozitor, pedagog i publicista rođen je u Beogradu gde započinje učenje klasičnu gitare, zatim diplomira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Republika Hrvatska), a potom završava Postdiplomske studije odbranivši dva doktorata na interdisciplinarnim muzičkim temama na Filološkom i Filozovskom fakultetu Univerzitetu u Beogradu. Dojčinovićeva umetnička aktivnost obuhvata preko 3000 nastupa ostvarenih širom sveta, veliki broj radio i televizijskih emisija, više stotina održanih stručnih predavanja, majstorskih seminara i učešća u radu različitih domaćih i međunarodnih žirija.

“Intermeco” kvartet je od svog osnivanja 1999. godine na teritoriji Balkana, stekao reputaciju lidera u izvođenju muzike inspirisane popularnim muzičkim žanrovima. Pokretačku snagu i uporište kvartet je pronašao u evropskim i svetskim sastavima sličnog formata, a tokom poslednjih 12 godina svoj repertoar je menjao i proširivao u skladu sa konceptima samih nastupa.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031