fbpx
Biznis Kapital Vesti Video

Moj-eRačun Akademija „Digitalizacija poslovanja – uvođenje eRačuna“

U Hotelu Palisad 25.aprila privrednicima zlatiborskog okruga je predstavljen Servis Moj-eRačun. Stručnoj edukaciji, na temu procesa digitalizacije i uvođenja eRačuna u poslovanje, prisustovali su predstavnici državnih i privatnih preduzeća sa sa teritorije opština Čajetina, Sevojno, Požega, Priboj i grada Užica.

Kroz ovu edukaciju privrednici su se upoznali sa primenom eRačuna u poslovanju, načinom slanja, primanja i samim oblicima eRačuna  koji će prema predlogu Evropske komisije, do 2021. godine postati vodeći način fakturisanja.

Malo je onoga što se danas ne može učiniti sa tri klika mišem. Jedna od pogodnosti koja uvelike ubrzava radne procese svakako je i eRačun. Reč je o računu napravljenom u elektronskom obliku koji se nakon izdavanja sigurnim kanalima šalje primaocu. Osim računa, u “eObliku” možemo izdavati i eOpomene  i  eOdobrenja i ostale eDokumente. A s obzirom da račun možemo izdati u eObliku, na isti ga način možemo i stornirati. No, eRačun je sam po sebi daleko više od pukog slanja računa, opomena ili odobrenja. Naime, omogućava primaocu da dobijene podatke ne mora ponovo prekucavati u računar, nego ih direktno proknjižiti jednim klikom.

eRačun je sadašnjost, a ne budućnost

Kada govorimo o Srbiji, elektronske račune mnogi poistovećuju sa skeniranim kopije koje se potom šalju u prilogu e-maila. Ovakvi dokumenti u praksi usporavaju rad i smanjuju produktivnost preduzeća jer se svi podaci moraju ručno uneti u knjigovodstvene programe. Ovi “neispravni eRačuni” ne ubrzavaju proces knjiženja, niti se na temelju njih može ostvariti proces digitalizacije i ubrzavanje upravo ovih procesa. Takođe, slanjem računa u prilogu e-maila druga strana nema uvida i to da li je takav račun i preuzet ili ne.  – pojasnio je u svom izlaganju Nenad Solujić iz kompanije DOCLOOP – servis Moj-eRačun.

Takođe, polaznici ove edukacije su mogli da se upoznaju i sa procesima sertifikacije i digitalnog potpisivanja dokumenata. Ovom prilikom je predstavljen i ceo proces kreiranja eRačuna, evidentiranje, arhiviranje, i slanje komintentima. Posebno je interesantna opcija kreiranja eRačuna kroz internet aplikaciju. Ova opcija je idealna za privrednike koji kreiraju mali broj računa i ne koriste knjigovodstvene programe.

Kako prepoznati ispravan eRačun, kako ga primiti i arhivirati

Na predavanju je bilo govora o tome kako prepoznati ispravan eRačun. Na srpskom tržištu postoji nekoliko informacijskih posrednika koji se bave slanjem i dostavom računa u e-Obliku, među kojima i servis www.moj-eracun.rs, pa ukoliko od njih dobijete takav račun, možete biti sigurni da se radi o ispravnom eRačunu.

Za postavljanje neke osnovne eArhive primljenih eRačuna dovoljno je na računaru pripremiti diskovni prostor i organizujete prostor u kojem čuvate tako primljene eRačune. Uvek možete i zakupiti eArhivu kod svog informacijskog posrednika, koji se brine da svi računi budu sačuvani u elektronskom obliku u zakonom predviđenom roku.

 Prednosti korišćenja eRačuna

– Kada govorimo o prednostima korišćenja eRačuna, prvenstveno govorimo o uštedi i to ne samo vremena, nego i novca. Štedite na slanju računa, nemate troškova pošte, štampanja, papira. Istovremeno, ovakvo primanje i slanje računa povećava pravnu sigurnost jer za svaki račun imate vremensku potvrdu o prijemu i slanju. Kako smo već naveli, bitna je stavka ušteda na vremenu jer su eRačuni u proseku preuzeti za manje od šest sati istaknuto je na predavanju.

S obzirom na mogućnost potvrde prijema, mogućnost gubitka računa od strane primaoca je gotovo nemoguća. Takođe, prednost je i kratko vreme pretrage poslatih računa i ušteda na prostoru za arhivu, ukoliko se odlučite uvesti eArhivu u svoje poslovanje. Posebnost eRačuna je što primaocima omogućava da ga, osim u elektronskom obliku, primaju i XML obliku, što i samom pošiljaocu olakšava posao, budući da ga ne mora prekucavati u računar. Uvođenjem eRačuna modernizuje se poslovanje, ostavlja se i profesionalniji utisak na kupce i dobavljače, šalje se jasna poruka o ekološkoj svesti i racionalnom pristupu poslovanju.

Koliko je zapravo lako koristiti ovu uslugu, možete saznati  vrlo jednostavno. Svakako posetite jednu od predstojećih edukacija servisa Moj-eRačun – Akademija Moj-eRačun „Digitalizacija poslovanja – uvođenje eRačuna“- link ka sajtu https://www.moj-eracun.rs/cms/product/eracun-akademija/ ili kontaktirajte predstavnike DOCLOOPa na broj telefona 064 / 8893 098.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

March 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031