fbpx
Društvo Humanost i solidarnost Info Vesti Video

Na Zlatiboru obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Na Zlatiboru je 15.februara akcijom “I ja se borim” obeležen Svetski dan dece obolele od raka. Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka “NURDOR” dugi niz godina obeležava ovaj dan kako bi se javnosti skrenula pažnja na položaj dece obolele od raka.

Ove godine akciji se priključio i Omladinski klub Čajetina čiji su volonteri prikupljali humanitarnu pomoć. Ovim povodom je na Kraljevom trgu nastupio i užički bend “Klasična dvojka”.

Po rečima Marijane Škodrić, koordinatorke Omladinskog kluba Čajetina građani su bili zainteresovani za akciju, a prikupljena sredstva će biti uplaćena na račun NURDORa.

U NURDORu ističu da u Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka. I da je važno da lečenje bude humano. Ovo pre svega znači da se posebna pažnja mora posvetiti pravima dece u bolnici, negovanju detinjstva i dostojanstva i pristupa u kom lečenje nije samo lečenje bolesti, već lečenje čoveka sa svim psihološkim i emocionalnim karakteristikama koje njegova ličnost poseduje.

Udruženje planira da 2024. godine kroz svoje aktivnosti posebnu pažnju posvetiti promociji i unapređenju prava dece u bolnici, onako kako su definsana u Povelji o pravima dece u bolnici Evropskog udruženja za brigu o deci u bolnicama.

Kroz kampanju „I ja se borim“, kojom obeležavamo 15. februar, želimo da pozovemo javnost i građane na podršku u ovim aktivnostima. Pitanje brige o pravima dece u bolnici ne tiče se samo njihovih porodica, već cele društvene zajednice, jer društvo koje o tome ne brine nije dobro ni za koga.

Svi zainteresovani mogu podržati aktivnosti Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka, slanjem 1 na broj 1150.

Autor: Aslani Samir

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930