fbpx
Manifestacije Turizam Video

Najbolji na 18.Pršutijadi

U Mačkatu je 2.februara po osamnesti put svečano otvoren Sajam suhomesnatih proizvoda, popularna Pršutijada. Ove godine je na sajmu svoje suhomesnate proizvode predstavilo dvadeset domaćih proizvođača kao i više stranih izlagača.

Jugoinspekt doo je i ove godine ocenjivao kvalitet proizvoda a desetočlani žiri je dodelio po tri nagrade u šest kategorija, domaća kobasica, slanina, ovčja stelja, ovčja pršuta, svinjska pršuta i goveđa pršuta.

Ovogodišnju Pršutijadu je otvorio Arsen Đurić, zamenik Predsednika opštine Čajetina koji je istakao da lokalna samouprava prati ovu manifestaciju od početka.

“Evo nas u osamnestoj godini Pršutijade. Ona je postala punoletna. Razvila se, omasovila i to je garant da će trajati i još dugo promovišući i negujući tradiciju u proizvodnji suvomesnatih proizvoda. Zlatibor i Čajetina imaju svoje prepoznatljive vrednosti svuda a najkvalitetnija pršuta, slanina, kobasica iz Mačkata, Krive Reke, Šljivovice i okolnih sela predstavljaju delikatese i na svetskim trpezama. Danas će te proizvode izložiti dvadeset proizvođača što je ujedno i rekord svih Pršutijada”, rekao je Đurić.

Opština Čajetina će u narednom periodu pružiti podršku razvoju sela kroz razvoj infrastrukture, putne mreže, subvencije i otvaranje vrtića u seoskim sredinama. Cilj ovih mera je da se poboljša kvalitet života na selu, istakao je Đurić.

 

U kategoriji domaća kobasica prvo mesto je pripalo Aleksadra Čelikoviću (ZR za preradu mesa Čeliković) iz Kačera. Drugo mesto je pripalo Perici Šopaloviću a treće Draganu Stojanoviću. Kada je u pitanju slanina žiri je prvu nagradu dodelio Marku Stojanoviću, drugu Dušanu K Stojanoviću a treću Ružici Stojanović.

Najbolju ovčju stelju priprema Nikola Brković. Drugo mesto u ovoj kategoriji je pripalo Ružici Stojanović, a treće Aleksandru Čelikoviću. U kategoriji ovčja pršuta zlatna medalja je pripala Radomiru Šopaloviću, srebrna Nikoli Brkoviću a bronza Draganu Stojanoviću.

Radomir Šopalović je nagrađen zlatnom medaljom u kategoriji svinjska pršuta. U ovoj kategoriji Branko Šopalović je nagrađen srebrnom medaljom, a Vladimir Andžić bronzom.

Po oceni žirija najbolju goveđu pršutu je ovoga puta pripremio Aleksandar Radojičić iz Mačkata. Srebrna medalja u ovoj kategoriji je pripaloa Radomiru Šopaloviću a bronza Milivoju Tanaskoviću.

Posetici su ovog puta mogli da pored dobrog zalogaja uživaju i u makedonskim vinima, ali i u nastupu trubačkog orkestra Ivana Mitrića iz Sirogojna, a ansambl udruženja građana Veterani Zlatibora se predstavio spletom narodnih igara.

 

Domaćini su pored medalja ovom prilikom dodelili i zahvalnice izlagačima iz inostranstva. Ovom prilikom gosti iz opštine Tinj u Hrvatskoj su domaćinima uručili simbolične poklone kako bi se obeležila četvrta godina zajedničke saradnje.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031