fbpx
Društvo Manifestacije Turizam Video

Najjači su volovi u Milorada Andžića a konji u Nemanje Cvetića – Jablanica 2017

U Jablanici je 11.juna održan sada već tradicionalni 12.seoski višeboj a glavni događaj dana je bila vuča na vlaci konjskom i volovskom zapregom. Skupio se narod Priboja, Prijepolja, Sjenice, Nove Varoši, Arilja, Čajetine i Užica da se vidi ko ove godine ima najjače konje i volove. Skupilo se dosta rabadžija iz celog kraja.

Kao uvod u rabadžijske discipline prvo je održana konjička trka. Ove godine se nadmetalo sedam grla, a pobeda je pripala grlu Vihor, koga je jahao Stefan Savić. Drugo mesto je osvojilo grlo Dora, koga je jahao Dragan Paunović dok je treće mesto pripalo grlu Goranu Dučiću na grlu Beba.

Najviše takmičarskih grla je učestvovalo u disciplini vuča na vlaci jednopregom, čsk njih četrnaest. U disciplini dvopreg se nadmetalo osam parova. U glavnoj disciplini, vuča na vlaci volovskom zapregom prijavljeno je 10 parova volova za nadmetanje.

 

Jednoprezi su se mučili sa trupcem, a od četrnaest prijavljenih grla trpac je preko cilja prevuklo samo četvoro grla. Prvo je to pošlo za rukom grlu Miluna Ilića Belog, a zatim i grlu Gorana Dučića i grlu Vezir Ivana Zorića, ali je pobednik odlučen pred sam kraj takmičenja. Pod rednim brojem dvanaest je startovalo grlo Nemanje Cvetića koje je stazu prešlo za 54,84 sekundi što je duplo kraće od drugoplarisanog grla Miluna Ilića. Treće mesto je osvojilo grlo Gorana Dučića.

Kada su  u pitanju dvoprezi, u konkurenciji je bilo osam parova. O njihovom kvalitetu govori i činjenica da je šest parova izvuklo trupac na cilj. Prvo mesto je i u ovoj disciplini pripalo grlima Nemanje Cvetića koji su stazu prešli za 13,88 sekundi. Drugo mesto je pripalo grlima Jovana Vulovića koji su stazu prešli za 21,81 sekundi, dok je treće mesto pripalo konjima Ivana Zorića.

Kada je na red došla glavna disciplina vuča volovima na vlaci atmosvera je bila na vrhuncu a pobednika je odredio fotofiniš. Deset pari volova se takmičilo ove godine a šest parova je trupac izvuklo do cilja. Iskusni poznavaoci su već na početku bili sigurni da će volovi iz Andžića biti pobednici. Prvi par volova je trupac izvukao za minut i 45 sekudni. Zatim su u ring ušli volovi Milana Žunića. Trebalo je malo vremena rabadžiju da smiri volove, ali kada su složno povukli izgledalo je kao da ih ništa neće zaustaviti. No, rabadžija se na par metara od cilja okliznuo i pao pod vola. Na svu sreću, volovi su odmah stali, a rabadžija je prošao sa par ogrbotina i uspešno poveo volove preko cilja. Ovo je sve prisutne bio jasan znak da rabadžijama život često bio u opasnosti.

Potom su dva para volova odustala, a u ring su stigli volovi Miša Udovičića, prošlogodišnjeg pobedika. Ove godine su Mišovi volovi stazu prešli za minut i 28 sekundi. Za dve sekunde su bili sporiji volovi Milanka Savića a onda su na red došli volovi Milorada Andžića.

Ovaj par volova je oduševio publiku, lako i bez zaustavljanja stazu su prešli za 28,75 sekundi. Sličnu sliku publika je mogla da vidi i par minuta kasnije kada su u ring ušli volovi Vladana Andžića koji su bili nepun sekund sporiji. Oni su stazu prešli za 29,18 sekundi. Tako da je u konačnom poretku prvo mesto pripalo volovima Milorada Andžića, drugo mesto su zauzeli volovi Vladana Andžića a treće Milana Žunića.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031