fbpx
Društvo Manifestacije Obrazovanje Turizam Video

Narodni sabor na Cigli u znaku sećanja na heroje

U nedelju 25.avgusta na Bijeloj glavi, na mestu gde je nekada bila karaula Cigla održan je narodni sabor u znak sećanja na poginule u borbama koje su se vodile na Cigli 22.avgusta 1914.godine između srpskih i austro-ugarskih trupa.

Skup je počeo trubačkim zborom koji je izveo Milovan Milaćević, a potom je pomen poginulim vojnicima i oficirima Srpske vojske služio jerej Jovan Stojković.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je u svom obraćanju podsetio prisutne na na pale žrtve u odbrani Srbije i pretke koji su se hrabro odupirali svim osvajačima.

“Naša je dužnost i obaveza da vodimo računa o budućim generacijama ali da ne zaboravimo naše junake koji su ostavljali živote zarad budućnosti svoje dece. Nikada u ovoj savremenoj srpskoj istoriji nije bilo toliko opasnosti koja se nadvila na srpski narod i zarad toga moramo da budemo jedinstveni. Moramo da se ujedinimo i da shvatimo kakve nam to poruke šalju neki koji ne misle dobro svom narodu, istakao  je Stamatović.

U umetničkom programu su nastupile pevačke grupe Raspevani Požežani i Tornik, pevački par u sastavu  Nada Burić i Mileva Milosavljević, a posebnu pažnju je dobio recitatorski nastup Vujice Dragovića. Mladi recitator se predstavio pesmom Boj na Moravi koju je po kazivanju samoukog pesnika Mihajla Jankovića iz sela Ladovica (Vlasotince) zabeležio Miroslav Mladenović, lokalni etnolog i istoričar.

Na bregu Bijela glava, kod karaule Cigla glavnina austrougarskog 16.korpusa je 22.avgusta napala srpske trupe predvođene majorom Vasilijem Lukovićem. U neravnopravnoj borbi srpske trupe su imale teške gubitke poginuo je major Vasilije Luković komandat 3.bataljona 4.kadrovskog puka zajedno sa još 36 vonika i oficira, u borbama je ranjen 71 vojnik a kao nestalo se vodilo 165 vojnika i oficira.

Dalje nastupanje austrougarskih trupa je prekinuto posle poraza 5.austrougarske armije na Ceru. U sklopu obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata 2014.godine opština Čajetina je podigla spomen obeležje na bregu Bjela glava, po idejnom rešenju vajara Vladimira Mitrovića.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

September 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930