fbpx
T-Info Turizam Video

Novi turistički trendovi u 2021

Turistička privreda je u 2020.godini pretrpela težak gubitak i većina destinacija u Srbiji je imala značajno manji turistički promet nego 2019.godine. Prema podacima Zavoda za statistiku u prošloj godini je ostvareno 6,2 miliona noćenja što je otprilike 61% od broja noćenja u 2019.godini dok je broj turista bio za 50% manji tj. 1,8 miliona.

Većina turističkih mesta je imala između 20 i 40 procenata manje turista ali su turističke destinacije Skobanja, banja Vrdnik, Ribarska banja, Divčibare i Stara planina imali i više turista nego 2019.godine. Nažalost u konačnom zbiru ova poseta nije mogla da promeni postojeće odnose.

Ono što je evidentno u 2021.godini turisti će imati više kraćih tura i češće će ići na odmor u porodičnim grupama. Sveprisutnost mobilnih telefona je promenila način na koji turisti traže destinacije i objekte u kojima će odsesti. Pre par godina su za rezervaciju korišćena dva ili tri uređaja dok se u 2021.godini očekuje da će sve više turista kompletnu proceduru rezervacije obavljati preko telefona. Ovo znači da će hotelijeri i renterijeri morati da prilagode prezentacije svojih objekata za mobilne uređaje ukoliko žele da privuku nove goste.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju dosta stvari je još uvek pod znakom pitanja tako da većina gostiju bira ponude gde postoji mogućnost besplatnog otkazivanja i gde su cene fleksibilnije. Za turiste su pored besplatnih rezervacija važne čistoća ali i dodatni sadržaji koji su u ponudi. Kada su u pitanju porodična putovanja novina je da skoro polovina turista putovanje planira prema sadržajima koji su dostupni za decu, što će svakako ugostitelje naterati da razmišljaju o novim sadržajima namenjim deci.

Ako se pogledaju prošlogodišnje statistike najveći pad kako dolazaka, tako i noćenja zabeležen je u kategoriji stranih gostiju. Situacija sa domaćim gostima je bila nešto bolja ali ipak ispod rezultata za 2019.godinu. Tako da se može očekivati da će turistički radnici i u 2021.godini morati prenstveno da razmišljaju o kampanjama za domaće goste jer je dolazak stranih gostiju vezan za epidemiološke mere u svetu.

Turistička organizacija Zlatibora je krajem 2020.godine pokrenula niz digitalnih kampanja kako bi predstavila nove sadržaje na Zlatiboru, kao što je Gold gondola. Korišćen je miks promotivnih filmova i poseta poznatih stranih blogera kako bi se privukli gosti koji do sada nisu dolazili na Zlatibor. U 2021.godini se nastavilo sa marketinškim aktivnostima, kao što je pokretanje elektronskog časopisa, a gostima je od ove sezone na raspolaganju Info centar na Kraljevom trgu.

Ugostiteljski radnici su dosta radili na higijenskim i epidemiološkom standardima a najbolji primer je Hotel Palisad koji je bio uspešan domaćin prvom turniru Aba 2 lige u novembru a pre par dana je održano i 55. savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije uz apsolutno poštovanje svih epidemioloških mera koje je propisalo Ministarstvo zdravlja i krizni štab Vlade Srbije.

Na početku 2021.godine TO Zlatibor je pokrenula kampanju “Tvoj Zlatibor te čeka”. U pet kratkih video klipova javnosti su predstavljeni panoramska gondola, skijalište Tornik, Kraljev trg, kao i školu skijanja Avantura parka. Promotivni spotovi su prilagođeni i stranim turistima pa postoje verzije na kineskom, ruskom i engleskom jeziku.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930