fbpx
Knjigoteka Kultura Umetnost Video

Obeležen dan biblioteke Ljubiša R Đenić

Dan biblioteke Ljubiša R Đenić, je obeležen u ponedeljak 28.juna prigodnim programom. Vidovdansku akademiju i izložbu slika Đorđa Stanića „Pejzaži Srbije“ posetili su brojni čitaoci, umetnici, stvaraoci i saradnici Biblioteke.

Publici se obratila Snežana Đenić, direktor Biblioteke, koja je u svom govoru rekla da su biblioteke riznice koje čuvaju znanje stvarano kroz vekove i čine najsvetlija mesta jednog naroda.

Ovom prilikom, Biblioteka se zahvalila svim korisnicima i saradnicima, koji svojim znanjem i trudom pomažu da ova ustanova radi kvalitetnije i uspešnije, prilagođavajući se novim okolnistima pandemije virusa Kovid 19. Posebna priznanja su uručena predsedniku Opštine Čajetina, Milanu Stamatoviću, predsedniku Skupštine Opštine Čajetina, Arsenu Đuriću i direktoru Turističke organizacije Zlatibor, Vladimiru Živanoviću.

Kao i svake godine, Biblioteka je nagradila i svog najvernijeg čitaoca, Boška Bojovića, učenika osnovne škole „Savo Jovanović Sirogojno“ u Sirogojnu. Uz priznanja, nagrađeni su dobili i monografiju “Godine stradanja i bola”, autora Milisava Đenića”, koja je izašla ove godine u izdanju Biblioteke.

U okviru svečanosti, Katarina Dogandžić Mićunović, istoričar umetnosti i kustos Narodnog muzeja Užice se obratila publici i otvorila izložbu uvaženog istoričara umetnosti, Đorđa Stanića, karakterišuću njegove slike kao dinamične i ekspresivne, snažnog izraza i konekcije sa prirodom. Sam autor se zahvalio Opštini Čajetina na neizmernoj podršci koju ovaj umetnik dobija za svoj rad. Đorđe kaže da svojim slikama pokušava da sačuva od zaborava i ostavi budućim naraštajima iskonsku Zapadnu Srbiju, onakva kakva je, svu skrivenu u nekim procepima života i prirode, punu tradicije.

Svečanost je pratio hor “Zlatiborska vila”, pod dirigentskom palicom Tijane Vidaković.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031