fbpx
Knjigoteka Kultura Muzika Umetnost Video

Obeležen dan biblioteke Ljubiša R Đenić

U sredu 28.juna 2023.godine je obeležen dan biblioteka Ljubiša R Đenić. Za ovu priliku je pripremljena izložba “Krošnje” akademskog slikara Vladana Terzića.

Na početku programa prisutnima se obratila direktorka biblioteke Snežana Đenić, koja je rekla da su biblioteke riznice gde se čuva ono što je čovečanstvo stvaralo kroz vekove a zatim je ukratko izložila hronologiju razvoja biblotekarstva u Srbiji od srednjeg veka do modernog doba.

“Biblioteke su ukupno ljudsko pamćenje, nemi svedoci našeg trajanja. Moćne odrednice svake nacionalne kulture, svest i savest čovečanstva. Pohranjujući u svojoj tišini i tami blago neprocenjive vrednosti one uistinu jesu najsvetlija mesta jednog naroda,” istakla je gospođa Đenić.

Tradicionalno, uprava biblioteke je podelila zahvalnice saradnicima za prethodnu godinu. Zahvalnice su za 2022.godinu dobili Dragan Novaković, profesor srpskog jezika i književnosti i nekadašnji direktor biblioteke, Milovan Milaćević, profesor informatike u Srednjoj ugostiteljsko turističkoj školi u Čajetini, profesorke srpskog jezika i književnosti Marija Vulović i Jagoda Jeremić. Nagrađeni su na poklon dobili i knjigu “Razgovori na Čigoti” Mirijane Crnčević u izdanju biblioteke Ljubiša R Đenić. Nagradu za najvernijeg čitaoca dobila je Lara Vulović, koja je dobila knjigu Zbirajući znanje kroz stihove, Ljiljane Andrić.

Posle dodele nagrada je otvorena izložba slika Vladana Terzića. Publika je ovom prilikom mogla da vidi dvadesetak ulja na platnu iz ciklusa “Krošnje” koje su nastale  između 2014 i 2016.godine. Autor je inspiraciju tražio u pejzažima Zlatibora, Tare  i Sirogojna i radeći na pejzažima razrađivao i  dolazio do detalja krošnji. Motiv krošnje je čest u stvaralštvu Vladana Terzića. Prvi ciklus slika sa motivima krošnji je naslikao osamdeseth godina XX veka.

“Krošnje su prisutan motiv u mom radu, već četrdeset godina. A ove godine je jedan jubilej, 50 godina od prve izložbe u Užicu i drago mi je da smo ovde napravili izložbu, da obeležimo taj jubilej. Sledeće godine se sprema jedna velika izložba. Ovo je novi ciklus krošnji, njih sam radio kao detalj pejzaža, koji sam dosta slikao na Zlatiboru, Tari, Sirogojnu i onda u ateljeu taj pejzaž malo razrađivao i dolazio do tih detalja krošnji,” istakao je gospodin Terzić.

Program je vodila Ljiljana Rakić a  u muzičkom delu programa je nastupio džez trio „Praskozorje” u sastavu Milan Jović – violina, Dušan Sarić – klavir i Stefan Beloica – harmonika.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930