fbpx
Društvo Humanost i solidarnost Obrazovanje Porodica Video

Obeležen Međunarodni dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i sprovođenja kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ , Udruženja građana”Zlatiborski krug” iz Čajetine i „Snaga prijateljstva“ – Amiti iz Beograda su u nedelju, 28. novembra organizovali skup u prostorijama Udruženja penzionera opštine Čajetina, na temu: „Zaustavimo nasilje nad starijim ženama, odmah!“ Događaj je realizovan u okviru projekta „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji”, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i uz podršku Norveške ambasade u Beogradu.

U okviru projekta „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji”, u Čajetini je održan skup u organizaciji Udruženja građana “Zlatiborski krug” iz Čajetine i „Snaga prijateljstva“ – Amiti iz Beograda, sa ciljem da se podigne svest starijih žena na selu o različitim oblicima nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja , kao i o mehanizmima zaštite koji su im na rspolaganju, uključujući nadležnosti Zaštitnika građana.

“Nasilje je zakonom zabranjeno i ne treba da ga trpe, bilo da je u pitanju fizičko ili psihičko naselje, ili ekonomsko iskoritavanje i zanemarivanje njihovih potreba, bilo seksualno nasilje. Žene treba da traže pomoć i da ga prijavljuju jer nema razloga da ga trpe. Prošla su vremena kada se smatralo da je to stvar porodice, ” naglasila je Nadežda Satarić iz Udruženja „Snaga prijateljstva“ – Amiti i dodala: “Ako trpe nasilje, one su u velikom riziku da njihovo zdravlje bude oslabljeno, ne samo fizičko već i psihičko. Ako trpe ekonomsko iskorištavanje u riziku su da budu u siromaštvu, pa čak i u beskućništvu.”

UG “Zlatiborski krug” je dobro upoznato sa položajem žena u seoskim sredinama jer je dugo godina bilo pružalac usluge Pomoć u kući starima . Kroz projekat koji zajednički sprovode sa udruženjem “Snaga prijateljstva”, ovoga puta koncentrisane su na populaciju starijih žena na selu.

“U saradnji sa geronto domaćicama, vesti o tome kakvi modeli sistemske zaštite od nasilja postoje, kakva prevencija treba da bude, viće prenete do tih žena koje su udaljene i često nemaju nikakve informacije o tome da može da im se pruži pomoć. Geronto domaćice će nositi kalendare koje je organizacija AMITI štampala za dolazeću godinu na kojima su odštampani brojevi telefona organizacija u našem kraju, SOS centra u Užicu, i telefoni policije, tj. onih službi koje su zadužene za pomoć ženama koje su u nasilju”, rekla je Vesna Belčevič, PR UG “Zlatiborski krug” Čajetina.

Geronto domaćice su, preko “Zlatiborskog kruga”, prošle obuku o tome kako prepoznati porodično nasilje i kako adekvatno postupiti u tom slučaju.

“To se dugo vremena rešavalo u krugu porodice. Međutim, kada se žene malo ohrabre i kada se povede razgovor sa njima, može da se pomogne da se žena osnaži da se izbori za sebe. Malo se u tom smislu i kod nas menja svest žena, o njenom položaju u kući, porodici, društvu,” priča Milena Marić, koordinator službe “Pomoć u kući”.

Ovaj skup je realizovan u okviru projekta „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji” koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a uz podršku Norveške ambasade u Beogradu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930