fbpx
Biznis T-Info Turizam Vesti Video

Od 1.jula nova pravila za izdavaoce

Ovih dana se očekuje da počne primena zakona o ugostiteljstvu i zakona o turizmu. Nadležni u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija su pripremili podzakonska akta kojima se preciziraju odredbe zakona pa će primena novih propisa početi 1.jula.

Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija je za zlatibor.tv dao izjavu da će svi podzakonski akti biti usvojeni u toku nedelje.

“Radimo i jedno uputstvo za sva fizička lica pružaoci ugostiteljskih usluga smeštaja u domaćoj radinosti i seoskim turističkim domaćinstvima koje će se do kraja nedelje naći na našem sajtu gde će u potpunosti biti objašnjeno šta to fizička lica treba da rade”, istakao je Knežević.

Primenama odredbi novog zakona od 1.jula kategorisani izdavaoci privatnog smeštaja više neće morati da izdaju svoje apartmane preko turističkih agencija već će to moći da rade samostalno.

Knežević je ovom prilikom najavio i da će se do kraja nedelje usvojiti i uredba o paušalnoj naplati boravišne takse, čime će biti završena prva faza reforme. 

Što se tiče novouvedenog poreza, proteklih dana je bila evidentna gužva u ekspozituri Poreske uprave u Čajetini gde su izdavaoci privatnog smeštaja predavali prijave za paušalno oporezivanje.

Prema zakonu prijava se podnosi na obrazcu ppdg-4r sa prilogom 1 u kome se popunjavaju podaci vezani za izdavaoca, adresu i broj ugostiteljskih objekata kao i broj ležajeva. U prilogu se bliže definišu smeštajne jedinice tj. njihova adresa i broj ležaja.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031