fbpx
Politika Vesti Video

Održana 11.sednica SO Čajetina

U četvrtak 13. aprila održana je 11. sednica Skupštine opštine Čajetina. Odbornici su na početku sednice minutom ćutanja odali poštu porodici Selaković i nekadašenjm odborniku Đurđu Tomiću.

Posle usvajanja zapisnika sa 10.sednice odbornicima je direktor Centra za socijalni rad Pajo Bogdanović predstavio izveštaj o radu za 2016.godinu kao i plan za 2017.godinu. Bogdanović je istakao da je plan rada pripremljen prema smernicama koje je centar za Socijalni rad dobio od Ministarstva i lokalne samouprave i da je usaglašen sa aktuelnim propisima. Predškolskoj ustanovi „Radost“ Čajetina, takođe je data saglasnost na finansijski izveštaj o izvršenju finansijskog plana za 2016. godinu.

Odbornici su potom razmatrali predlog strategije ruralnog razvoja za period 2017-2021. Strategiju je predstavio Vladimir Bojović, direktor Ekoagrara. Ovim dokumentom je predviđeno poboljšane konkurenosti poljoprivrede, unapređenje ruralne ekonomije  i uslova života. Za ostvarenje ovih ciljeva Strategijom su predviđene brojne mere u sektorima mleko, meso, voće i povrće… Poljoprivrednim proizvođačima će biti na raspolaganju kreditna sredstva kao i administrativna i materijalna podrška lokalne samouprave…

Odbornik Milan Lazović (GG Zlatiborski pogled) je ukazao na neke pojedinosti strategije koje se tiču prostornog određivanja u planu kao i o demografskoj strukturi seoskih mesnih zajednica. On je ukazao da pojedine sredine imaju pad broja stanovnika što dovodi do zatvaranja škola i odlaska mladih. Lazović je govorio i o podsticajima koji su potrebni kako bi se obnovilo seoska populacija i da treba voditi računa da subvencije ne postanu same sebi svrha.

On je pomenuo primer Hrvatske gde je ruralna populacija uništena podsticajima. U svom izlaganju Lazović je istakao da kako se više od 30% stanovništva u opštini Čajetina se bavi poljoprivredom ovoj populaciji treba posvetiti posebnu pažnju i da treba ispraviti neke zastarele podatke iz Strategije. U diskusiji je učestvovao i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović koji se složio sa Lazovićem da se zastareli podaci uklone iz Strategije.

Potom je usvojen i Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2017. godinu, kao i Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za ovu godinu.

Skupština je potom razmatrala predlog odluke o pristupanju izradi plana detaljne regulacije za naselje Kamalj. Planom je obuhvaćeno područje od 4 hektara i 58 ari. Predviđeno je da do završetka plana na ovom prostoru bude zabranjena gradnja na svim parcelama izuzev parcele hotela Tornik.

Za reč je javio odbornik Rajko Pelverović (GG Zlatiborski pogled) koji je rekao da se ovom odlukom uvodi klašičan monopol. Za reč se potom javio predsednik opštine, Milan Stamatović koji je istakao da se ne radi o monopolu i da će svi moći da grade u skladu sa planom regulacije. Za reč se ponovo javio odbornik Pelverović koji je rekao da podržava sve investitore i da treba dozvoliti gradnju koja je legalna i u skladu sa postojećim Planovima.

Do kraja sednice odbornici su usvojili više predloga rešenja o otuđenju zemljišta po oglasima i po osnovu ispravke granica građevinskih parcela. Odbornici su zatim imenovali nove članove u Upravnom i Nadzornom odboru Turističke organizacije Zlatibor, kao i u JP „Gold gondola” Zlatibor.

Skupština se saglasila sa odlukom o neangažovanju revizora radi izrade Izveštaja za završni račun budžeta opštine Čajetina za 2016. godinu. Doneta je odluka, na osnovu ranije usvojenih odluka Skupštine da se Inobačka iz Novog Sada uvede kao finansijer izgradnje infrastrukture u Tić polju i to za izgradnju: pešačke staze, javne rasvete, kao i nasipa i potpornog zida, sa navođenjem vrednosti radova.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, pozvao je odbornike i sve zainteresovane građane da 1. maja podrže i učustvuju u narodnoj mobi, odnosno „Svesrpskoj mobi“ kako ju je nazvao, za izgradnju gondole na Zlatiboru.

Najavljena narodna moba značiće odbranu državne imovine i realizaciju najveće investicije opštine Čajetina, koja se finansira iz sopstvenih sredstava, rekao je Stamatović. Čekajući institucije da reše pitanje prenosa zemljišta na državu i izdavanje građevinske dozvole, ovo je sada jedini način da realizujemo našu investiciju-, zaključio je predsednik opštine Čajetina.

Na samom kraju sednice, prisutnima se obratio Rajko Pelverović koji je pozvao sve da podrže napore košarkaškog kluba Zlatibor da u poslednjem kolu obezbedi prvo mesto u Drugoj košarkaškoj ligi Srbije. Pelverović je takođe zamolio odbornike da podrže napore sportskih klubova i da pomognu kako bi se ispunili tehnički standardi za takmičenje u Mocart košarkaškoj ligi.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031