fbpx
Politika Vesti Video

Održana 12.sednica SO Čajetina

U četvrtak 17.juna održana je 12.sednica Skupštine opštine Čajetina. Odbornici su raspravljali 18 tačaka dnevnog reda. Na početku odbornicima je predstavljen završni račun budžeta za 2020.godinu. Prema podacima koje je iznela Zorica Nešković, šefica budžeta u 2020.godini opština Čajetina je imala prihod od 2,5 milijardi dinara što je bilo izvršenje od 113,81% u odnosu na planirane prihode. Što se tiče rashoda oni su iznosili 2 milijarde dinara pa je tako u budžetu zabeležen suficit od 533 miliona dinara.

Prema podacima iz završnog računa opština Čajetina je od poreza prihodovala više od 700 miliona, dok je 1,4 milijardi dinara prihodovano od neporeskih prihoda, 157 miliona je bio suficit iz 2019.godine. Posebno je značajan rast prihoda od poreza na imovinu. U 2019.godine je od poreza za imovinu prihodovano 341 milon a u 2020.godini 415 miliona.

Kada su u pitanju rashodi za nabavku roba je potrošeno 628 miliona dinara, 156 miliona je dato na subvencije, a 222 miliona za zarade zaposlenih. Kada su u pitanju građevinski objekti, utrošeno je 573 miliona dinara i to 99 miliona za gondolu, 183 miliona za puteve, za radove na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda je potrošeno 62 miliona dinara, za radove na vodovodnoj mreži je utrošeno 114 miliona dinara…

Odbornik POKSa Aleksandar Pavlović je postavio pitanje o sredstvima koja su potrošena za putne troškove i na koja lica se ovi troškovi odnose. Takođe, Pavlovića je interesovala i raspodela sredstava za informisanje i koji su mediji dobili sredstva. Gospođa Nešković je odgovorila da se putni troškovi odnose kako na direktne tako i na indirektne korisnike budžeta. Što se tiče sredstava za informisanje 16 miliona je raspoređeno medijima a 4 miliona je utrošeno za usluge reklame. Za usvajanje završnog računa je glasalo 18 odbornika, dok su četiri bila uzdržana.

Donete su odluke o opštinskim priznanjima koja će, povodom Dana opštine, biti dodeljena na svečanoj sednici 30. juna. Dobitnik najvećeg priznanja ”Zlatiborske povelje” je Fondacija Aćimović koja je donirala 200.000 evra za izgradnju bazena u okviru Osnovne škole ”Dimitrije Tucović”, odnosno fiskulturne sale na Zlatiboru.

Odbornici su usvojili izmenu odluke o prodaji građevinskog zemljišta, tako će se, u slučaju odustajanja prvog najpovoljnijeg ponuđača koji se javio na raspisani javni oglas, isti biti poništen da bi se eliminisale eventualne zloupotrebe i manipulacije. Takođe se raspravljalo i o naknadama za korišćenje javnih površina za organizovanje adrenalinskih i sportskih sadržaja na Obudojevici, a predlogom je cena određena prema cenama koje plaćaju adrenalin park i dino park.

Izveštaj o rad KJP Zlatibor je predstavio direktor ovog preduzeća, Srđan Pantović koji je istakao da su prihodi u 2020.godini iznosili 361 milion dinara, i da je ostvarena dobit od 55,9 miliona. Pantović rekao da je prihod za 4% veći u odnosu na 2019.godinu iako je jedan broj korisnika bio oslobođen plaćanja naknada za usluge KJP Zlatibor.

Odbornik Aleksandar Pavlović (POKS) je postavio pitanje putnih troškova u ovom preduzeću, zašto su iznosi za pretplate na službene publikacije visoki. Pavlovića je interesovalo i kakvi su to nepomenuti troškovi i zašto je preduzeće deo sredstava potrošilo za oglašavanje. Direktor KJP Zlatibor, Pantović je odgovorio da što se tiče službenih publikacija preduzeće mora da bude pretplaćeno na ekonomske i prave publikacije kako bi se svi zakonski propisi primenili u poslovanju preduzeća. Što se tiče ostalih pitanja Pantović je istakao da će odbornik dobiti pismene odgovore.

Skupština opštine Čajetina je usvojila odluku o imenovanju Paja Bogdanovića za direktora Centra za socijani rad opštine Čajetina, pošto je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dalo saglasnost na imenovanje.

Na ovoj sednici je doneto i više odluka o otuđivanju gradskog građevinskog zemljišta kao i odluka da opština kupi kuću Milića od Mačve zajedno sa pripadajućom parcelom i šest slika poznatog umetnika. Planirano je da se slike izlože u galeriji Kulturnog centra Zlatibor a da se objekat renovira i pretvori u spomen kuću Milića od Mačve.

Aleksandar Pavlović je na kraju sednice postavio pitanje zašto ulica Ćaldov put nije asfaltirana a već petnaest dana je uklonjen asfalt. Pavlović je izrazio i svoje neslaganje sa gradnjom privremenog ugostiteljskog objekta u naselju 25.maj i ogorčenje što je uništen letnjikovac koji se nalazio u parku.

Na pitanja odbornika Pavlovića je odgovorio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, koji je istakao da letnjikovac nije uništen već samo pomeren i da je planom privremenih lokacija predviđeno postavljanje ugostiteljskog objekta na ovom mestu i da na toj lokaciti treba postaviti i javni toalet.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031