fbpx
Politika Vesti Video

Održana 19.sednica SO Čajetina

U četvrtak 9. novembra održana je 19. sednica Skupštine opštine Čajetina, na kojoj su odbornici raspravljali dvadeset tačaka dnevnog reda. Na početku sednice odbornici su upoznati sa izvršenjem budžeta za devet meseci 2017. godine. Prema izveštaju budžet je prihodovao 1,4 milijarde dinara što je 72,3% od planiranih 1,975 milijardi dinara. Najveći prihod je zabeležen od naknade za uređivanje građevinskog zemljišta skoro 868 miliona dinara, a zatim slede prihodi od poreza na imovinu 122 miliona, poreza na zarade od 94 miliona, poreza na prenos apsolutnih prava 58 miliona i boravišne takse 47 miliona. U istom periodu rashodi su iznosili 1.1 milijardu dinara (57,47%) izvršenje od  tako da je ostvaren suficit od 291.407.845,71 dinar. Zorica Nešković, šefica budžeta je istakla da su rashodi izvršeni u manjem obimu prvenstveno zato što su za jedan broj projekata radovi još uvek u toku.

Potom su odbornici doneli odluku da se Komisiji koja je formirana u martu 2016.godine ovlasti da da ponudu za kupovinu hotela STC Zlatibor sa sportskom dvoranom i pripadajućim građevinskim zemljištem. U diskusiji Arsen Đurić, zamenik predsednika opštine je odbornike obavestio da su za kupovinu hale prvenstveno zainteresovane agencije za trgovinu nekretninama koje žele da zarade od prodaje zemljišta i poslovnog prostora. Đurić je istakao da je sportska hala važna za razvoj sportskog turizma ali da postoji i potencijal da se ovaj objekat koristi i za organizaciju drugih manifestacija. Što se tiče ekonomske isplativosti Đurić je rekao da hala iako je u stečaju posluje pozitivno i ne bi bila opterećenje za budžet i da se verovatno može i računati na izvesnu dobit u narednom periodu.

Odbornik gg Zlatiborski pogled, Milan Lazović je postavio pitanje da li bi trebalo da se donese nova odluka o kupovini i da bi trebalo konsultovati pravnu struku jer je prošlo 15 godina od odluke o kupovini hale kako se ne bi ponovila situacija sa prodajom pijace. Lazovića je interesovalo i kakav je trenutni status hale pošto je raskinut ugovor sa prethodnim kupcem i da li će to predstavljati problem po opštinu.

Potom se za reč javio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović koji je rekao da je ovo važna tema jer je danas sve moguće kada se na licitacijama pojave kriminalci koji rade uz pomoć korumpiranih sudija. Stamatović je naveo primer parcele kod pijace koja je prodata tri puta iako ništa nije plaćeno, kada je u pitanju sportska hala ona je kupovana zbog zemljišta i poslovnog prostora i da je postojala namera se potom sama hala bez pratećih sadržaja ponudi opštini ali da opština neće ovaj objekat kupovati od posrednika i da će se o svemu razgovarati sa stečajnim upravnikom. Ovom prilikom Stamatović je istakao da je kupovina hale u interesu građana a da poslednjih nekoliko godina postoje grupe koji blokiraju dalji razvoj opštine i da je najbolji primer gradnja fiskulturne sale pri školi na Zlatiboru gde se završetak radova stalno odlaže.

Potom su odbornici razmatrali i predlog rebalansa budžeta kojim su predviđeni prihodi od dve milijarde dinara (2.077.000.000,00) i rashodi u istom iznosu. Prema rebalansu planirano je da se prihodi od naknade za uređenje građevinskog povećaju za oko 120 miliona ali će u isto vreme deo republičkih transfera biti smanjen za oko 15 miliona čime će ukupno povećanje budžeta biti 102 miliona. U rebalans budžeta su uključene i izmene na pojedinim pozicijama tako je za sportske klubove odobreno dodatnih 6 miliona dinara, dok je 10 miliona predviđeno za uplatu depozita za kupovinu sportske hale.

Odbornik Lazović je u raspravi postavio pitanje finansiranja sportskih klubova i medija a prokomentarisao je i podatak da više od 60% prihoda budžeta vezano za prodaju zemlje i za komunalno opremanje. Lazović je na kraju svog izlaganja i pohvalio realizaciju budžeta.

Na sednici su potom usvojene izmene odluke o mogućnosti ozakonjenja objekata, a na osnovu toga je izmenjena odluka o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta. Usvojeno je više rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta, kao i dve odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu opštine. Investitoru “Uniprom Jovanović” umanjena je visina doprinosa za 10% zbog izgradnje hotela, a obaveze plaćanja doprinosa oslobođen je investitor “Aćim” Beograd za izgradnju objekta za degustaciju proizvoda u Mušvetama, kao i Katarina Novaković za izgradnju stambenog objekta u Čajetini.

Na kraju sednice, Skupština je usvojila odluku kojom je proglasila KK „Zlatibor“ , FK „Zlatibor“, OK „Zlatibor“ i Smučarski klub „Zlatibor“ za sportske organizacije od posebnog značaja za Opštinu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930