fbpx
Info Politika Vesti Video

Održana 21.sednica SO Čajetina

U četvrtak, 21.aprila održana je 21.sednica SO Čajetina. Ovom prilikom odbornici su raspravljali više od trideset tačaka dnevnog reda. Predsednik skupštine opštine Čajetina, Arsen Đurić je na početku sednice predložio proširenje dnevnog reda koji je usvojen sa 24 glasa za. Pre usvajanja zapisnika sa 20.sednice odbornik Aleksandar Pavlović je zatražio da se u zapisnicima navedu njegove diskusije kao i pitanja i zahtevi upućeni lokalnoj samoupravi.

Odbornici su potom usvojili Izveštaj o radu sa finansijskim izveštajem Turističke organizacije Zlatibor. Izveštaj je odbornicima predstavio direktor Vladimir Živanović. On je istakao da je tokom prošle godine održano više od 100 manifestacija i da se broj noćenja i broj posetilaca Zlatibora povećava. TO Zlatibor je prethodne godine imala budžet od 113 miliona dinara, koji je obezbeđen sredstvima lokalne samouprave, naplatom boravišnih taksi a 3 miliona je obezbedilo Ministarstvo turizma. Ova sredstva su korišćena za marketing, promociju Zlatibora, kao i za radove na turističkoj infrastrukturi i signalizaciji. Deo sredstava je utrošen za uređenje prostorne celine Stopića pećine. Odbornici su dali i saglasnost na izmene statuta TO Zlatibor koji je morao da se promeni zbog efiskalizacije i na svakom prodajnom mestu TO Zlatibor biće uvedene nove fiskalne kase.

Izveštaj o radu Kulturnog centra Čajetina je predstavio direktor Nikola Smiljanić. On je istakao da 2021.godine deo programa nije realizovan zbog epidemije korona virusa ali da se radilo na poboljšanju kvaliteta usluga Ustanove. Po rečima Nikole Smiljanića prošla godina bila rekordna kada je u pitanju prihod od izdavanja sportskih terena i da je sportski turizam budućnost Zlatibora.

Predsednik Skupštine opštine Čajetina, Arsen Đurić je odbornicima predstavio izveštaj TO regija zapadna Srbija. Ova ustanova je zbog epidemije korona virusa imala manje rashode tako da je od planirani 7.8 miliona utrošeno 6.9 miliona. Prema planu rada ova ustanova je za 2022.godinu od Ministarstva turizma dobila 20 miliona dinara za turističku infrastrukturu a deo od tri miliona će biti realizovan na teritoriji opštine Čajetina.

Izveštaj o radu PU Radost Čajetina je predstavila direktorka Jelena Mitrašinović Brašanac, koja je odbornike obavestila da u svim grupama PU Radost ima oko 700 dece svih uzrasta. Ona je istakla da se prethodne godine radilo na adaptaciji prostora u seoskim mesnim zajednicama i kao uspešan primer je navela vrtić u Ljubišu koji trenutno ima mešovitu grupu od 20 dece a očekuje se upis još troje dece. Gospođa Mitrašinović Brašanac je odbornike obavestila da se radilo na uređenju dvorišta vrtića u Čajetini. PU Radost je dobila nove mašine i uređaje a adaptirani su prostori u vrtiću u Čajetini. Zbog malog kapaciteta vrtića na Zlatiboru formirane su nove grupe u Čajetini.

Odbornika Pavlovića je interesovalo kakva je situacija sa vrtićem na Zlatiboru i da li postoje liste čekanja. Direktorka je potvrdila da trenutno postoji lista čekanja na Zlatiboru i da se na listi nalazi 20 – 30 dece. Ona je istakla da će problem biti rešen dogradnjom vrtića na Zlatiboru koja je planirana za ovu godinu i da su u toku pripreme javnih nabavki.

Direktor JKP Vodovod Zlatibor Milomir Tucović je odbornicima predstavio izmene plana poslovanja ovog javnog preduzeća za 2022.godinu. Izmenama je predviđena nabavka dva motorna vozila, kamiona za čišćenje kanalizacionih i vodovodnih cevi voma i lakog teretnog vozila za sedam putnika i manji teret. Za ove namene je planirano 16,6 miliona dinara.

Odbornici su potom usvojili odluku o izmeni statuta Gold Gondole kojim se ovom preduzeću dodaje i delatnost obezbeđenja. Predlogom je predviđeno da ovo JP formira poslovnu jedinicu koja će se baviti obezbeđenje objekata.

Srđan Pantović, direktor KJP Zlatibor je odbornicima predstavio novi sistem kontrole i naplate parkiranja. Planirano je da sistem počne sa radom od 1.juna a tada će biti operativno i vozilo za praćenje “Oko sokolovo”. Odbornik Aleksandar Pavlović je istakao da treba da se uvede red u parkiranje na Zlatiboru i Čajetini. On je postavio pitanje koliko parking mesta ima u opštini Čajetina i kolike će biti kazne. Direktor Pantović je odgovorio da se ova odluka tiče samo parkiranja na obeleženim parking mestima. Vozilo za elektronsko praćenje će biti u vlasništvu KJP Zlatibor i ekipa za rad će činiti radnik preduzeća kao i saobraćajni policajac, a ulice koje budu kontrolisane ovim vozilom će biti jasno obeležene. Građanima koji ne plate parkiranje biće naplaćena elektronska dnevna karta od 1.000 dinara.

Odbornici su usvojili izmene vezane za komunalno uređenje i bezbednosti saobraćaja. Ovim izmenama je predviđeno da kazna za parkiranju na kolovozu bude 5.000 dinara dok će kazne za parkiranje na trotoarima i zelenim i javnim površinama ostati 25.000 dinara. Takođe su definisani termini i prilazni putevi za pešačku zonu na Zlatiboru. Dostavna vozila će moći da uđu u pešačku zonu od 6.00 do 9.00 i do 22.00 do 24.00. Predviđene su tri rute za kretanje: 1) ulaz iz ulice Miladina Pećinara – Planeta sport – Slatko srce, 2) ulaz sa raskrsnice kod autobuske stanice – Alibi – restoran Gozba, 3) ulaz sa raskrsnice kod autobuske stanice – kladionica Admiral – vila Jezero.

Potom je usledila diskusija o raspuštanju Saveta mesne zajednice Alin Potok. Sekretar Predrag Jokić je odbornike upoznao da Savet MZ Alin Potok ima sedam članova i da su prethodnih dana četiri člana dala ostavke i da se savet zbog nedostatka kvoruma raspušta.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je istakao da postoje sporovi koje mesna zajednica vodi pred sudovima i da je otkazano punomoćje opštinskom prvobraniocu Siniši Bulatoviću i da mesna zajednica pokušava da ospori odluke Skupštine opštine Čajetina kroz inspekcijske kontrole.

Odbornici su potom glasali da se da reč predsedniku MZ Alin Potok Miloradu Milaćeviću da reč. U drugom glasanju ovaj predlog je dobio 18 glasova, pa je gospodin Milaćević izneo svoje viđenje prethodnih događaja. Po njemu problem predstavlja majdan koji se nalazi u blizini sela kao i planirano otvaranje pozajmišta na Bojištu. Milaćević je istakao da se majdan nalazi na 200 metara od centra sela i 300 metara od izvorišta i da je selo zbog majdana uništeno.

Po završetku rasprave odbornici su doneli odluku o raspuštanju Saveta sa 19 glasova za a kao datum izbora je određen 15.maj. Potom je određena pauza.

U nastavku sednice odbornici su razmatrali više tačaka imovinsko – pravnog kraktera vezanih za dokup i prodaju parcela na Zlatiboru i Čajetini. Pod tačkom 22. odbornici su izglasali odluku o otuđenju stambenih jedinica u javnoj svojini za zbrinjavanje izbeglica.

Pod tačkom razno, odbornik Pavlović je predložio da se pored ulice Prote Simića asfaltira i deo Ulice đenerala Mihajlovića koji do sada nije asfaltiran. On je uputio i zahtev opštinskim službama da se primeni odluka o držanju domaćih životinja i da se zatvori neformalna odgajivačnica pasa na Zovi. Odbornika Milana Lazovića je interesovalo kada će se raditi put za Gradinu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829