fbpx
Politika Vesti Video

Održana 21. sednica SO Čajetina

U četvrtak 28.decembra je održana 21.sednica SO Čajetine na kojoj su odbornici odlučivali o više od dvadeset tačaka dnevnog reda. Posle usvajanja dnevnog reda i zapisnika sa prethodne sednice odbornicima je predstavljen plan poslovanja JKP Vodovod Zlatibor za 2018.godinu. Direktor ovog javnog preduzeća Rade Jovanović je istakao da je su planirani prihodi i rashodi za oko 4% veći u odnosu na 2017.godinu. Što se tiče broja zaposlenih preduzeće ima 75 stalno zaposlenih kao i 10 lica na određeno. Planirano je da se u 2018.godini na Vlaovini izgradi rezervoar od 2000 metara kubnih čime će trajno biti rešeno snabdevanje Zlatibora vodom i u slučaju većih kvarova na vodovodnoj mreži.

Odbornika grupe građana Zlatiborski pogled, Milana Lazovića je interesovalo zašto su prihodi od rada građevinskih mašina mali, koja je prosečna cena vode, kako se nigde ne vide gubitci na mreži i zašto su troškovi za naknadu štete višestruko veći u odnosu na planove u 2017.godini. Lazovića je interesovalo da li je vodovodni sistem stabilan i da li u jeku sezone može doći do havarija.

Direktor Jovanović je odgovorio da su prihodi od rada mašina mali zato što su mašine uglavnom bile angažovane na radovima u firmi, tako da nije bilo prostora za njihovo iznajmljivanje trećim licima. Što se tiče gubitaka na mreži postoji problem sa betonskim cevima gde postoji stalno curenje, a tu su i lica koja su se nelegalno priključila na mrežu istakao je Jovanović. U planu za 2018.godinu je nabavka nove opreme i uređaja koji će signalizirati i prelivanje na rezervoarima čime će gubici biti smanjeni. Posle rasprave plan je usvojen sa 19 glasova za.

Zatim je razmatran plan poslovanja Ustanove SC Čajetina koji je predstavio direktor ustanove Nikola Smiljanić. On je rekao da SC Čajetina trenutno radi na rekonstrukciji hale u Čajetini i da će ova rekonstrukcija biti fazna kako bi hala mogla da se koristi tokom zimske sezone. Smiljanić je istakao da će biti modernizovana internet prezentacija ustanove, a broj zaposlenih je smanjen za 7 u odnosu na 2017.godinu. Prema planu predviđeno je da se na stadionu Švajcarija izgradi novi objekat kao i atletska staza čime će biti omogućene i atletske pripreme na Zlatiboru. Izgradnja trećeg fudbalskog terena je već dala rezultate i u 2018.godini biće održan međunarodni omladinski fudbalski turnir.

Na sednici je predstavljen i plan biblioteke Ljubiša R Đenić za 2018.godinu koji je predviđena nabavka 2.000 novih knjiga, kao i izdavanje tri nove knjige i organizacija književnih večeri i promocije aktuelnih naslova. Poseban akcenat u 2018.godini će biti na projektu izgradnje muzeja na Zlatiboru koji bi trebalo da bude replika Konaka serdara Mićića i gde će biti smeštena muzejska zbirka biblioteke. Ljubitelje pisane reči će obradovati vest da će biblioteka otvariti izdvojeno odeljenje na Zlatiboru u prostorijama Omladinskog doma.

Planom rada Sportskog saveza za 2018.godinu je predviđeno 40 miliona dinara za klubove sa teritorije opštine Čajetina. Tako će FK Zlatibor i KK Zlatibor dobiti po osam miliona, odbojkaški klub 3 miliona i 250 hiljada. FK Čajetina će dobiti dva miliona a smučarski klub Zlatibor milion dinara. Ukupno dvadeset jedan sportski klub će biti redovno podržan u 2018.godini kao i četri pridružna člana. Sportski savez će u 2018.godini posvetiti posebnu pažnju školskom sportu a za programe iz ove oblasti je planirano milion dinara. Za stipendije perspektivnih sportista će u 2018.godini biti odvojeno 800 hiljada dinara.

Odbornici su potom razmatrali program rada regionalne deponije Duboko. U toku 2017.godine je bilo planirano da obradi 5.520 tona otpada iz Čajetine dok je za 2018.godinu plan 6.200 tona. Odbornike je interesovalo da li postoji mogućnost da se u ovom preduzeću zaposle lica sa teritorije opštine Čajetina, ali su dobili odgovor da ta mogućnost postoji samo nakon izgradnje transfer stanice.

Predstavnici preduzeća Agent biro doo su odbornicima predstavili plan detaljne regulacije za deo naselja Kamalj kojim je planirana gradnja kružnog toka kod hotela Tornik. Pored izmena u saobraćajnom režimu deo prostora je predviđen za sportske sadržaje sa indeksom izgrađenosti 0,3, dok su ostale zone zadrržale postojeće indekse uz izmenu spratnosti u zoni dva gde je sada dozvoljena gradnja objekata sa jednim spratom (PR+1+PO). Planom su predviđene i površine za dva javna parkinga.

U nastavku sednice su usvojene odluke o gradnji kružnog toka kod odmarališta Sunčani breg a zatim su imenovana lica za članove komisije za planove opštine Čajetina kao i novi član Školskog odbora kao i niz odluka imovinsko pravnog karatera. Među njima je bila i odluka o poništaju rešenja o ustupanju građevinskih parcela Ministarstvu unutrašnjih poslova koje devet godina od kako je opština ustupila parcele nije pristupilo gradnji nove policijske stanice na Zlatiboru. Takođe je doneta i odluka o bratimljenju sa opštinom Istiaia-Edipsos iz Grčke.

Tačku 11 je obrazložio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović koji je rekao da procedura kojom je formiran park prirode Zlatibor nije bila po zakonu i da će se tražiti ocena ustavnosti ove odluke kao i odluka Vlade da se pristupi izdradi posebnog plana regulacije za skoro celu teritoriju opštine Čajetina. Stamavić je istakao da opština Čajetina nije obaveštavana o celom postupku, da granice parka nisu određene i da su rokovi skraćeni. Poseban problem predstavlja to što nije poznato kako će vlasnici biti obeštećeni. Stamatović je istakao da je cilj ove odluke da se Zlatibor stavi pod kontrolu i da se na ovaj način poništavaju sve odluke Skupštine opštine Čajetina i sva postojeća planska dokumentacija.

Na kraju sednice odbornici su razmatrali i sistematizaciju broja radnih mesta u sistemu opštine Čajetina. Prema odluci Vlade opština Čajetina će imati pravo na 350 zaposlenih lica i to Opštinska uprava – 59, opštinsko pravobranilaštvo – 2 , TO Zlatibor – 8, PU Radost – 62, Biblioteka Ljubiša R Đenić – 11, Zlatiborski eko agrar – 7, KJP Zlatibor – 92, JKP Vodovod Zlatibor -75, SC Čajtina – 31 i JP Gold Gondola 3. Predsednik opštine je ovu sistematizaciju obrazložio rekavši da su korišćeni podaci popisa po kome opština ima manje od 15.000 stanovnika i da za male lokalne samouprave važe drugačija pravila ali da podaci MUPa pokazuju da u opštini prebivalište i boravište ima oko 18.400 lica i da se statistika koristi za obračun sa koalicijom na vlasti u Čajetini. Stamatović je istakao da je Ministarstvo građevinarstva opštini Čajetina odobrilo zapošljavanje samo pet lica za proces legalizacije dok su druge i manje opštine dobile pravo na znatno veći broj. Po Stamatoviću jedini realan način određivanja broja zaposlenih bi bili budžet i broj predmeta.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031