fbpx
Politika Vesti Video

Održana 24.sednica SO Čajetina

U petak 1. juna održana je 24. vanredna sednica Skupštine opštine Čajetina. Odbornici su na sednici razmatrali i usvojili “Odluku o neučestvovanju opštine Čajetina i svih njenih organa u postupku ranog javnog uvida povodom izrade Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode „Zlatibor“.

Odbronike je o ovoj tački dnevnog reda informisao predsednik opštine Milan Stamatović, koji je rekao da se radi o opstanku opštine i naroda i da se predlogom Ministarstva poništava narodna volja i sva planska dokumentacija opštine Čajetina.

“Mi ćemo braniti svoje pravo svim sredstvima”, istakao Stamatović, dodajući da je narod iznad sile i da SNS nema podršku u Čajetini. On je naveo primer da će se ukoliko bude usvojen prostorni plan posebne namene građevinska dozvola biti izdavana u Begradu i da će to imati za posledicu gubitak radnih mesta i lokalne službe će biti ugašene isto kao što su zatvarane seoske škole i ambulante. Stamatović je podsetio prisutne da je na isti način Čajetina ostala i bez suda i da ista sudbina čeka i Dom zdravlja i SB Čigota.

“Ovo je neviđena vrsta pritiska, zloupotreba i kriminal, jer ovo je centralizacija ka Srpskoj naprednoj stranci a ne prema Ministarstvima,” rekao je Stamatović dodavši da je da lokalna samouprava neće učestvovati u kriminalu.

Posle Stamatovića za reč se javio odbornik SNSa Đorđe Dabić, koji je postavio pitanje kakve će biti posledice ove odluke.

“Vi se na ovaj način direktno stavljate na stranu bezakonja i sebe i svoje lično ime stavljate u jednu nezavidnu situaciju. Doći će policija jednog dana i ispitivaće ko je to ovde kršio zakon, istakao je Dabić u svom izlaganju.

Posle rasprave koja je trajala duže od sata odbornička većina je sa 19 glasova za usvojila odluku o neučestvovanju u ranom uvidu, dok su članovi odborničkog kluba SNS nisu izjašnjavali.

Donošenje odluke je obrazloženo činjenicom da je opština Čajetina podnela predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o proglašenju Parka prirode „Zlatibor“ zato što smatra da je Uredba doneta suprotno odredbama člana 43. Zakona o zaštiti prirode prema kom o predlogu akta za proglašenje zaštićenog područja predlagač aktra obaveštava javnost i obezbeđuje javni uvid i organizuje javnu raspravu. Opština Čajetina je takođe pokrenula i postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode „Zlatibor“.

Kako se Ustavni sud Republike Srbije nije izjasnio o iniciranim postupcima za ocenu ustavnosti i zakonitosti podnetim od strane nadležnih organa opštine Čajetina, Skupština opštine Čajetina, smatra da se svi dalji postupci u izradi ovog plana ne mogu sprovoditi do prethodnog izjašnjavanja Ustavnog suda po podnetim predlozima. Na osnovu dostavljene dokumentacije nadležnim službama Opštinske uprave Čajetina, može se zaključiti da je Prostornim planom područja posebne namene Parka prirode „Zlatibor“ teritorija obuhvaćena ovim planskim aktom znatno šire područje od područja definisanog Uredbom o proglašenju Parka prirode „Zlatibor“, bez navođenja razloga, ciljeva, motiva za takav obuhvat plana, Skupština opštine Čajetina će pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom Srbije za ocenu ustavnosti i zakonitosti ovog planskog akta, jer su njime očigledno prekršene odredbe Zakona o planiranju i izgradnji, a takođe i interesi stanovništva opštine Čajetina, koje nije u mogućnosti da se pravovremeno pripremi za sve eventualne situacije koje iz takvog planskog akta mogu proisteći.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829