fbpx
Politika Vesti Video

Održana 26.sednica SO Čajetina

U četvrtak 13.oktobra 2022.godine održana je 26.sednica SO Čajetina. Odbornici su razmatrali 38 tačka dnevnog reda.

Odbornici na ovoj sednici doneli odluku o rebalansu budžeta opštine koji će sada iznositi 3,8 milijardi dinara što je umanjenje od oko 11 miliona dinara u odnosu na prethodni rebalans. U okviru budžeta su izvršene korekcije po stavkama pa su pojedini prihodi povećani a pojedini smanjeni a isto je učinjeno i sa rahodima. Tekuća budžetska rezerva je smanjena za 20 miliona dinara, kao i sredstva predviđena za podršku poljoprivredi koje su smanjene za 15 miliona. Sredstva namenjena za izradu planske dokumentacije su smanjena za 40 miliona dinara. Najveći deo sredstava su preraspoređena za radove na vodovodu Sušička vrela kako bi se ovaj projekat završio u što kraćem roku. Kao i za radove na putevima za naselje Potoci, put za naselje Vlaovina, više putnih pravaca na Zlatiboru i u Čajetini, deo puta u Alinom Potoku i pojedini putni pravci u Ljubišu. Rebalans je obrazložila Zorica Nešković, šefica budžeta. Odbornici su 21 glasom za usvojili drugi rebalans za ovu godinu.

Odbornici su potom usvojili izveštaj o radu KJP Zlatibor. Branka Terzuć, finansijska direktorka ovog preduzeća je u svom izlaganju rekla da je u 2021.godini predueće imalo prihod o d456 milona dinara, rashode od 397 miliona i neto dobit od 46 miliona. Po njenim rečima rast prihoda je prvenstveno posledica povećanog obima poslova a ne zbog povećanja cena. Ona je istakla da je tokom 2021.godine posađeno više od 2.000 novih sadnica i da je uređeno novih 1,5 hektara zelenih površina. Preduzeće je u 2021.godini uradilo više od 100 km puteva, a mehanizacija je bila angažovana na rekonstrukciji magistralnog vodovoda Ribnica – Zlatibor i na unapređenju parking servisa. Ovo preduzeće je bilo i predmet revizije i dobijeno je pozitivno mišljenje od Državne revizorske institucije. Odbornici su izveštaj usvojili sa 23 glasa za.

Direktorka PU Radost, Jelena Mitrašinović – Brašanac je obrazložila izveštaje i planove ove ustanove. Ona je istakla da je broj dece koja se upisuje u vrtiće u Čajetini i Zlatiboru sve veći ali da postoji pad broja upisane dece u seoskim vrtićima. Kada je u pitanju vrtić u Čajetini direktorka je istakla da trenutno postoji 12 vaspitnih grupa u vrtiću i da se planira formiranje još jedne grupe. Kada je u pitanju vrtić na Zlatiboru ugovor za dogradnju je potpisan i naredne nedelje bi trebalo da počnu radovi. Planirano je da se prva faza završi u roku od šest meseci ukoliko vremenske prilike dopuste.

Marko Marić, direktor Eko Agrara je predstavio izmene plana podrške poljoprivrednoj politici. On je istakao da su u prva dva poziva za subvencije podeljeno 27 miliona dinara i da su za treći poziv opredeljena sredstva od 10 miliona. Prvobitno je planirano 20 miliona dinara, ali je rebalansom ova stavka umanjena za 10 miliona.

Odbornici su potom raspravljali predlog odluke o izmenama i dopunama plana Detaljne regulacije kojom se predviđa da Zlatibor dobije heliodrom.  Na sednici su odbornici doneli odluku o formiranju novog javnog preduzeća “Zoohigijena” koje bi se bavilo psima lutalicama.

Kada su u pitanju personalna rešenja odbornici su usvojili odluku da se Snežana Đenić imenuje za direktora biblioteke Ljubiša R Đenić na mandat od četiri godine. Izabrani su članovi komisije za planove a doneta je i odluka da njihova dnevnica u narednom periodu bude 5.000 dinara. Takođe je doneta odluka o raspisivanju konkursa za mesto direktora KJP Zlatibor pošto sadašnjem direktoru ističe mandat krajem 2022.godine.

Odbornici su potom razmatrali više odluka imovinsko pravnog karaktera. Na sednici je doneta odluka da opština pribavi dva objekta i parcelu od 33.8 ari u Sirogojnu. Odbornici su informisani i o procesu restitucije i razmeni sa porodicom Jevremović. Po sporazumu porodica Jevremović će dobiti 62 miliona dinara kao kredit za komunalno opremanje za zauzeto zemljište i parcele u vrednosti od 9 miliona dinara.

Pod tačkom razno Aleksandar Pavlović, odbornik POKSa je obavestio Skupštinu da je opštinski odbor POKSa prešao u Udruženje “Novo lice Srbije – Miloš Parandilović” i da će u narednom periodu zastupati ovaj politički pokret.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930