fbpx
Politika Vesti Video

Održana 28.sednica SO Čajetina

Na 28.sednici SO Čajetina koja je održana 26.jula odbornici su odlučivali o trinaest tačaka dnevnog reda. Na početku sednice direktor JKP Vodovod – Zlatibor, Rade Jovanović je predstavio izveštaj o poslovanju ovog javnog preduzeća u 2017.godini. Ovo javno preduzeće je u prošloj godini imalo prihod od 288 miliona dinara i rashode od 231 miliona, a posle oporezivanja dobit preduzeća je bila oko 48 miliona dinara. Kada su u pitanju investicije oko 159 miliona je opredeljeno za radove na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda. Za projekat ozonizacije vode je opredeljeno 4,35 miliona dinara, dok je za nabavku mini bagera odvojeno 4,58 miliona dinara.

Odbornicima je potom predstavljen i izveštaj o poslovanju KJP Zlatibor koje je u 2017.godini imalo prihoda od skoro 220 miliona dinara kao i rashode od 212 miliona dinara. Preduzeće je od održavanja javnih površina, puteva i ostalih prihoda čišćenja imalo prihod od 76 miliona dinara dok su prihodi od čišćenja snega bili oko 26 miliona dinara a zatim slede prihodi od građevinske operative (19 miliona dinara). Ovo preduzeće je u 2017.godini imalo dobit od oko 5 miliona dinara prvenstveno zbog povećanog obima rada dok su cene usluga povećane tek od 1.januara 2018.godine.

Izveštaj o poslovanju JP Gold gondola je predstavila direktorka ovog preduzeća Bojana Božanić koja je istakla da se preduzeće u 2017.godini bavilo marketingom i projektnim aktivnostima. Što se tiče dinamike radova na ovom projektu gospođica Božanić je istakla da se trenutno očekuje dobijanje građevinske dozvole za faze 4 i 5 za gradnju stubova.

Gondola izvestaj o poslovanju, 13.5 mil nemamo sopstvene prihode i da ce se cim.preduzece pocne da radi biti samoodrzivo. Bavili smo se marketingom, ocekuje se dozvola za podizanje stubova na trasi gondole u okviru faza 4 i 5.

Najviše polemike je bilo u vezi sa šestom tačkom dnevnog reda, kojom se predviđa izrada plana detaljne regulacije za deo naselja Đurkovac. Ovim predlogom je odeređeno da se izradi plan detaljne regulacije za 3,8 hektara u centru Zlatibora u ulici Miladina Pećinara na potezu od autobuske stanice do raskrsnice sa ulicom Panta Mijailovića.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je ovom prilikom istakao da se ništa ne radi mimo zakona i da se ispravlja nesklad između utvrđenih koeficijenata zauzetosti parcela i cena jer su vlasnici parcela u ovom području prema trenutnim odlukama imali manji koeficijent izgrađenosti uz veću cenu u odnosu na druge zone.

Za reč se potom javio i odbornik SNSa Đorđe Dabić koji je u svom izlaganju istakao da su odbornici ucenjeni i da će se ova odluka usvojiti ali da ukoliko ona ide u korist članova SNSa vladajuća većina ne mora da je usvoji. On se ovom prilikom dotakao i rada JP Gold Gondola rekvaši da se radi o javnom preduzeću koje postoji samo na papiru i koje opština Čajetina već treću godinu finansira i da se radi o preduzeću za namirivaje partijskih kadrova.

Potom je na izlaganje Dabića odgovorio Stamatović, rekavši da niko ne vrši pritisak na odbornike i da se u ovom naselju nalaze parcele starosedelaca.

“Naši odbornici su pametni ljudi, koji sami odlučuju bez ikakvih pritisaka i ucena”, istakao je Stamatović.

Za reč se potom javila i direktorka JP Gold Gondola, Bojana Božanić, koja je istakla da je ovaj projekat započet davno i da je država imala sluha za ovu investiciju ovaj projekat bi već bio gotov. Ona je rekla da se opština Čajetina u realizaciji ovog projekta suočila sa brojnim preprekama i opstrukcijama republičkih vlasi. Pravnih prepreka više nema ostaju samo opstrukcije zato što pojedin državni funkcioneri neće da potpišu potrebna dokumenta u predviđenim rokovima.

Odbornik Dabić (SNS) je u nastavku diskusije rekao da problema u gradnji gondole ima zato što lokalna vlast ne poštuje zakone i da je gradnja međustanice pod znakom pitanja zato što nisu rešeni problemi sa otpadnim vodama i da Srbija vode neće dati saglasnost da se otpadne vode ispuštaju u Ribničko jezero.

Direktorka Božanić je demantovala Dabićeve tvrdnje. Ona je rekla da je još pre dve godine preduzeće Aurora grin uradilo Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i da je ovaj izveštaj je pozitivan jer će gondola smanjiti nivo zagađenja na ovom potezu.

Kako je rasprava po ovoj tački dnevnog reda trajala oko dvadesetak minuta, odbornici grupe građana Zlatiborski pogled su tražili od predsednika skupštine da se govornici pridržavaju dnevnog reda a zatim su napustili sednicu.

Potom je razmatran predlog odluke o izmeni doprinosa za ueđivanje građevinskog zemljišta. Ovom odlukom su izjednačeni koeficijenti za gradnju apartmana sa garni hotelima, apart-hotelima i pansionima tako da je za sve ove kategorije sada koeficijent 1.5, dok su koeficijenti za hotele, motele i objekte zdravstvenog turizma 0.8 a proizvodni objekti imaju koeficijent 0.4. Odbornici su izglasali i dopunu ove odluke kojom je ona stupila na snagu danom usvajanja kako bi se sprečile moguće zloupotrebe.

Na sednici je doneta i odluka kojom je predsednik opštine ovlašćen da donese odluku o za sprovođenje postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Čajetina, kao i nekoliko odluka imovinsko – pravnog karaktera.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031