fbpx
Politika Vesti Video

Održana 3.sednica SO Čajetina

U domu kulture na Zlatiboru, 1.oktobra je održana 3.sednica SO Čajetina. Odbornici su na ovoj sednici razmatrali 33 tačke dnevnog reda. Na početku sednice odbornici su upoznati sa izveštajem o izvršenju budžeta opštine Čajetina za prvih šest meseci, a zatim su razmatrali predlog rebalansa budžeta.

Na početku sednice odbornik Aleksandar Pavlović (POKS) je postavio pitanje asfaltiranja ulica na Zlatiboru i skrenuo pažnju na lošu praksu izvođača radova da se često i novoasfaltirane ulice prekopavaju iako postoje uslovi da se vodovi postave bez seče asfalta. Pavlović je postavio i pitanje asfaltiranja puteva od Đurovića groblja do Stubla i manastira Uvac i Dubrava, kao i rekonstrukciju puta ka vrhu Tornika. Pavlović je predložio da se u plan asfaltiranja uvrsti i put od Zove ka Očkoj gori kako bi se novim putnim pravcem povezali Zlatibor i Čajetina.

Predsednik Skupštine opštine Čajetina, Arsen Đurić je obavestio odbornike da je počelo krpljenje rupa na Zlatiboru a da su radovi na putu Đurovića groblje – Stublo u planu za ovu godinu.

Odbornici su odobrili novi budžet od 2.193.000.000 dinara što je povećanje od 116 miliona u odnosu na prvobitno planirane prihode. Tako je ovom odlukom planirano da se od poreza na imovinu prihoduje 375 miliona dinara, zatim sledi porez na dohodak i dobit sa 210 miliona dinara i porez na dobra i usluge od 110 miliona dinara. Neporeski prihodi će po rebalansu iznositi 1.17 milijardi dinara. Rebalansom je izvršena i izmena i rashoda pa su povećana sredstva za saobraćajnu infrastrukturu za 76 miliona dinara, predškolsko vaspitanje za 12 miliona, zdravstvena zaštita za 4.6 miliona dinara, sport i omladinu 19 miliona, poljoprivreda za 10 miliona, turizam za 76 miliona… S druge strane smanjena su sredstva planirana za informisanje, prostorno planiranje, komunalne delatnosti i politički sistem…

U raspravi o budžetu odbornik Ostoja Kovačević se interesovao za dodatna sredstva koja su opredeljena za poljoprivredu tj. da li će biti raspisani novi konkursi za subvencije ili se radi o sredtvima kojim će biti isplaćeni postojeći zahtevi poljoprivrednika.

Direktor JKP Vodovod Zlatibor je predstavio izmene plana rada ovog preduzeća kako bi se krenulo u planiranje vodovoda za seoske mesne zajednice Šljivovica, Tripkova, Mušvete i Golovo. Izmenama je planirana prodaja jednog motornog vozila i nabavka novih manjih vozila.

Zatim se raspravljao predlog odluke o izmenama organizacije rad lokalne uprave. Po rečima načelnice opštinske uprave Milice Stamatović cilj ove odluke je da se razdvoje izvorni poslovi lokalne samouprave od poslova koji su opštini povereni od strane republičkih organa. Odbornici su usvojilii odluku o lokacijama gde su zabranjena javna okupljanja – pa je tako zabranjeno organizovati javna okupljanja u blizini zdravstvenih i obrazovnih institucija kao i u blizini vojnih objekata.

Na sednici se raspravljalo i o odluci za komunalno opremanje parcela u delu gde je planirano da se u zavisnosti od veličine građevinske parcele nedostajuća parking mesta moraju platiti od 200.000 do 300.000 dinara po parking mestu. Odbornici su usvojili i odluku kojom je preciziran postupak kada se infrastruktura radi u kompenzaciji sa investitorima. Skupština je usvojila i dopunu odbornika Ivana Filipovića (SNS) kojom su obuhvaćeni postojeći investitori.

Odbornik Ostoja Kovačević je u vezi ove tačke dnevnog reda postavio pitanje da li će i u komnzaciji važiti popust od 30% na komunalno opremanje kao u slučaju gotovinskog plaćanja.

Odbornici su potom usvojili više odluka imovinsko – pravnog karaktera, a Bojana Božanić je imenovana mesto direktora JG Gold Gondola. Takođe su usvojene izmene odluke o uređivanju građevinskog zemljišta sredstvima investitora, kao i izmene odluke o uređivanju građevinskog zemljišta u
centru naseljenog mesta Zlatibor-četvrti deo. Odbornici su dali i saglasnost da se javni parking prostor da na korišćenje Hotelu Tornik.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031