fbpx
Politika Vesti Video

Održana 31.sednica SO Čajetina

Odbornici Skupštine opštine Čajetina su 1.novembra održali 31.sednicu SO Čajetina, na kojoj je razmatrano 15 tačaka dnevnog reda. Odbornici su usvojili više imovinsko – pravnih odluka, a izabrani su i članovi komisije za otuđivanje i davanje u zakup građevinskog zemljišta. Na ovoj sednici su usvojene i odluke o raspisivanju konkursa za izbor direktora KJP Zlatibor, kao i oglasa za prodaju građevinskih parcela.

Najviše se diskutovalo o lokalnim finansijama. Odbornicima je Zorica Nešković, šef budžeta predstavila Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci ove godine. Prema podacima iz ovog izveštaja za prvih devet meseci opština Čajetina je prihodovala 1,471 milijardi dinara. U ove prihode ulazi 125 miliona dinara prikupljenih od poreza na imovinu, 96 miliona od poreza na zarade, 68 miliona od poreza na prenos apsolutnih prava, skoro 53 miliona od boravišne takse, kao i nešto više od 881 milion dinara od naknade za korišćenje građevinskog zemljišta.

Procentualno gledano od poreza na zarade je prikupljeno 69% od planiranih sredstava, dok je porez na imovinu fizičkih lica prikupljeno 45% od planiranih 120 miliona. Kada je u pitanju naknada za uređivanje građevinskog zemljišta ovaj prihod je ostvaren od 66,77%

Po ovoj tački dnevnog reda prvi se za diskusiju javio odbornik SNSa Đorđe Dabić koji je istakao da je finansijska stabilnost opštine nestabilna i da se investitorima oprašta plaćanje naknade za komunalno opremanje i da će se posledice ove politike tek videti u budućnosti.

Odbornik GG Zlatiborski pogled Milan Lazović je u svom izlaganju rekao da bi trebalo biti realniji kada su u pitanju prihodi i da kontrola trošenja novca nije vidljiva. Lazović je postavio pitanje da li nevladine organizacije dostavljaju Opštini izveštaje za realizaciju sredstava koje su dobile od lokalne samouprave. Lazovića je takođe interesovalo zašto Sportski savez deo sredstava koji bi dobro došao klubovima sa teritorije opštine Čajetina idu za organizaciju manifestacija i takmičenja koja nemaju značaj za lokalni sport. Odbornik Lazović je postavio i pitanje zašto se finansira čak 60 medija od kojih mnogi nemaju značaj za lokalno informisanje građana opštine Čajetina.

Predsednik opštine, Milan Stamatović je potom odgovarao na pitanja odbornika Lazovića. On je istakao da opština nema finansijskih problema i da se u izveštajima može videti da je u 2017.godini ostvaren i suficit. Kada je u pitanju finansiranje medija, Stamatović je odgovorio da pored javnog informisanja, opština Čajetina ima obavezu i da se bavi i promocijom turističke ponude i da samo na nezavisnim medijima trenutno mogu da se vide afirmativne informacije o Zlatiboru. Stamatović je podsetio odbornike da je kompanija Pomagalski koja je obezbedila opremu za gondolu najbolji promoter Zlatibora u svetu, ali i da je ova kompanija ovih dana postala tema skupštinskog zasedanja gde su izneti netačni podaci o poslovanju ove kompanije i kvalitetu opreme koju je opština Čajetina kupila.

Diskusija se nastavila i tokom rasprave o rebalansu budžeta opštine Čajetina. Novim predlogom budžetski prihodi su smanjeni za oko 220 miliona tako da je novi budžet određen na 2 milijarde i 11 miliona dinara. Izmenama u budžetu su planirani prihodi na pojedinim pozicijama smanjeni tako da po ovim izmenama je planirano da se u 2018.godini prihoduje milijardu i 170 miliona dinara od naknade za komunalno uređenje, očekuje se 67 miliona dinara od boravišne takse, 140 miliona od poreza na zarade, 299 miliona od poreza na imovinu.

Kada su u pitanju rashodi rebalansom je planirano 380 miliona za komunalne delatnosti, 83 miliona za razvoj poljoprivrede, 300 miliona za razvoj turizma, 167 miliona za sport i omladinu.

Odbornik Lazović je rebalans budžeta prokomentarisao rekavši da je ovo realna korekcija, ako se poveća prihod prodajom građevinskog zemljišta. On se osvrnuo i na investicije postavivši pitanje zašto se kapitalni projekti prolongiraju. Lazović je u svom izlagaju skrenuo pažnju i na probleme u saobraćaju i da je potrebno da se na Sušici izgradi kružni tok jer se gradi veliki objekat za slavlja što će imati znatne posledice po saobraćaj na magistrali.

“Mi ćemo dočekati da nam se auto put za Višegrad provuče i da će ta trasa biti potpuno drugačija a to menja mnogo, istakao je Lazović. On je pomenuo i primer puta od Sušice do aerodroma Ponikve koji nije ucrtan i nije ni legalizovan jer nisu rešeni imovinsko pravni odnosi. Lazović je pozvao lokalnu samoupravu da u narednom periodu poradi na inspekcijskim službama i da se porez na imovinu prikupi u planiranim iznosima.

Predsednik opštine, Milan Stamatović je odgovorio na pitanja odbornika Lazovića rekavši da što se tiče poreza postoje preduzeća koja neće da plate porez i da je opština tu nemoćna. Kada je u pitanju rad na infrastrukturnim projektima Stamatović je najavio da će projekat reciklažnog dvorišta biti realizovan u toku 2019 i da se radi na formiranju agro-industrijskog kompleksa.

Odbornik Dabić je u svojoj diskusiji postavio pitanje koliko opština ima realnih prihoda bez naknade za komunalno opremanje, konstatovavši da kada se odbiju porezi i transferi opština nema drugih prihoda.

Potom je usledila replika Stamatovića koji je istakao da opština ima prihode od komunalnih delatnosti, boravišne takse i da se odbornici SNSa založe u republičkim organima kako bi porez od zarada pripao opštinama gde su registrovane firme a ne opštinama gde zaposleni žive. Stamatović je podsetio odbornike da je Čajetina jedina opština u Srbiji bez divljih deponija i da se planiraju inovativni projekti u turizmu. On je istakao i da dolazak investitora jasan pokazatelj da postoje uslovi za uspešno poslovanje.

Na kraju diskusije je govorio odbornik Lazović koji je istako da su imovinsko pravni odnosi glavno pitanje i da postoji opasnost da građani tuže opštinu i da će troškovi tih sporova biti veliki.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031